Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И САЩ разработват хиперзвукови ракети  – топят аванса на Китай и Русия

[post-views]
САЩ поставиха ултиматум на Русия за ракетите

iran-uvelichava-proizvodstvoto-na-balistichni-raketi-417313Тази година Пентагонът ще похарчи близо 3 млрд. и половина долара по проекта си за производство на хиперзвукови ракети. В тази област до момента предимство имат Москва и Пекин.

Хиперзвуковите ракети развиват скорост пет пъти по-висока от тази на звука, а голямата им маневреност ги прави изключително трудни за прихващане и унищожение, като им дава значително предимство пред конвенционалните системи за противоракетна отбрана. Определените от Доналд Тръмп като „супер-дупер ракети“ са всъщност хиперзвукови оръжия и са новата цел на американската военна индустрия. Стартирала през 2017 г. със скромен бюджет от 800 млн. долара, днес програмата на Пентагона разполага с 3 милиарда и 400 милиона долара на година, като за следващата се надява на допълнителни 200 млн.

Новата ракета ще бъде поне 17 пъти по-бърза от наличните в арсенала на Пентагона, похвали се Тръмп. Още миналата седмица той обяви, че Вашингтон разработва подобно оръжие, за да компенсира превъзходството на глобалните си съперници, след като Русия вече прие на въоръжение хиперзвукова ракета, а Китай напредва с тестовете. Критиците му обаче предупреждават, че проектът може да върне надпреварата във въоръжаването в мащабите от времето на Студената война

Най-ново

Единична публикация

Избрани