Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полицейски час в 25 града в САЩ, хаос и блокади

[post-views]
Най-малко 10 човека бяха убити при стрелба в Бъфало

USA-policeЕкип на Ройтерс е ранен, протестиращ – убит, близо 1700 са арестувани

Полицейски час бе въведен в 25 града в 16 щата на САЩ заради размириците след смъртта на невъоръжен чернокож от полицията, съобщи Си Ен Ен. В Минеаполис, където стана инцидентът с 46-годишния Джордж Флойд, Националната гвардия бе задействана за първи път от Втората световна война. Пентагонът също обяви, че няколко военни подразделения са в готовност и ще бъдат задействани при необходимост.

Размириците пламнаха, след като в социалните мрежи попадна видео от ареста на Флойд от 4-ма представители на реда. Един от тях го е притиснал с коляно към земята и се чува как задържаният повтаря: Не мога да дишам. Малко по-късно чернокожият мъж издъхва.

Последна фраза на Флойд се превърна в мото на протестите, които продължават пета поредна нощ. Постепенно насилието ескалира и се пренесе в над 30 града в различни щати, включително и пред Белия дом във Вашингтон. Демонстрантите искат срещу всичките 4-ма полицаи, участвали в ареста да бъдат повдигнати криминални обвинения. Този, който притиска Флойд, вече бе обвинен за убийство от трета степен.

В Индианаполис има един убит и трима ранени по време на бунтовете. Според Си Би Ес арестуваните са близо 1700. Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите в Минеаполис в САЩ. Кадрите, направени от оператора Хулио Сезар Чавес, показват, че полицай стреля директно срещу него и той

е бил поразен от гумени куршуми

По същия начин е бил ранен и съветникът Родни Стюарт. Двамата членове на екипа на телевизията на Ройтерс потърсили убежище в близка бензиностанция. Те имат рани по ръцете, а Чавес – в тила и под окото.

В много населени места протестите се изродиха в чупене на витрини и грабежи на магазини, палене на коли и сгради. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми.

Само в Ню Йорк бяха опожарени над 20 полицейски автомобила. Видео показа как камионетка на силите на реда се врязва в тълпата. В Чикаго разбунтувалите се са хвърляли по силите на реда самоделни взривни устройства и бутилки с вода и урина.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини леви радикали – анархисти, за насилието и се закани да го спре.

Смъртта на Джордж Флойд на улиците на Минеаполис е тежка трагедия, но

паметта му е опетнена от крайнолеви размирници,

грабители и анархисти, заяви президентът в Космическия център „Кенеди“, след като наблюдава изстрелването на ракетата на компанията на Ил он Мъск „Спейс Екс“.

По-рано държавният глава заяви по повод протестиращите пред Белия дом във Вашингтон, че ако те проникнат през оградата, ще бъдат посрещнати от най-злите кучета и най-страшните оръжия.

Източник: в.“24 часа“

Най-ново

Единична публикация

Избрани