Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

1,25 млн. долара е гаранцията за убиеца на Флойд – в САЩ забраняват задушаващите захвати при арест

[post-views]
Размириците в САЩ са неконтролируеми – протести има в над 70 града, наложиха полицейски час

usaМилион и четвърт щатски долара е гаранцията за свободата на бившия полицай Дерек Човин, обвинен в непредумишлено убийство по делото за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд през май. Това постанови съдът в Минеаполис по случая, който предизвика вълна от протести срещу расизма в целия свят.

44-годишният Дерек Човин се изправи пред магистратите в Минеаполис и не говори много по време на продължилото 11 минути заседание. Обвиняемият отговаряше с „да“ или „не“ на рутинни въпроси и прие всички условия на съда за пускането му под гаранция. Те включват отнемане на правото му да работи в сферата на сигурността, задължение да предаде всички притежавани огнестрелни оръжия, както и забрана да напуска щата Минесота. Следващото изслушване е на 29 юни.

Припомняме, че гаранцията беше значително повишена след като обвинението срещу Човин беше променено на убийство от втора степен, а прокуратурата аргументира искането си със сериозността на престъплението, силната обществена реакция, както и опасността извършителят да избяга.

Защитата на останалите трима полицаи, обвинени по случая, пледира като смекчаващи вината обстоятелства факта, че те са новобранци и са опитали да  помогнат на жертвата, но в крайна сметка трябвало да се подчинят на Човин, който е бил най-старшият на терен.

Междувременно случаят на Флойд, който почина от задушаване при арест, повдигна редица въпроси за правомощията на служителите на реда в САЩ. Правосъдният министър Уилям Бар предложи да бъде въведен стандарт, според който полицаите могат използват задушаващи похвати само в случаите, когато животът им е в непосредствена опасност.

Бар остро разкритикува появилите се в публичното пространство призиви за  затваряне на полицейски управления и съкръщаване на финансирането им и подчерта, че не може заради действията на отделни хора да се търси отговорност от цялата система на правоохранителните органи. Президентът Доналд Тръмп също заяви, че няма да има разпускане на полицията и защити служителите, 99% от които по думите му са „свестни хора“, макар да има и някои „гнили ябълки“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани