Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Влезе в сила примирието в Източна Украйна

[post-views]
Раздалечаването на силите в Източна Украйна е приключило

Ukraina-armyНова надежда за конфликта в Източна Украйна. Така определят влязло от днес в сила примирие между украинската армия и про-руските сепаратисти, което се смята за първата по-сериознa стъпка за край на продължаващото вече шест години насилие в страната.
Примирието влезе в сила миналата нощ и за сега като цяло удържа. Според условията на споразумението използването на всякакви оръжия е забранено, като украинската армия вече обяви, че е издала заповед за спазване на „пълно и всеобхватно примирие“.

Условията по примирието бяха договорени миналата седмица между представители на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и с активната дипломация на Франция и Германия.

Отделно в неделя президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски в телефонен разговор обсъдиха и възможните начини, как това затишие да бъде използвано за окончателното решение на конфликта, който от началото си през 2014г. до този момент е отнел живота на близо 14 хиляди души.

Остава обаче отворен въпроса – до  колко фронтът в Източна Украйна ще остане тих, защото всички предишни опити в миналото за прекратяване на насилието не продължаваха дълго и завършваха с провал.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани