Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
НАТО се въоръжава  с CZ-75 още по време             на Варшавския  договор

Йозеф Коуцки Доц. д-р инж. Георги Маринов
CZ-75 е първият чешки пистолет, който в средата на 80-те години на миналия век направи пробив на западните оръжейни пазари. Той е създаден от братята Йозеф и Франтишек Коуцки като оръжие с армейско и полицейско предназначение. Интересът на задграничните потребители се основаваше на използвания от тях стандартен патрон 9 mm Parabellum, на базата на който е разработен CZ-75. Освен това той съчетава в себе си всички актуални по това време изисквания към армейското и полицейското оръжие – добра спираща и пробивна способност на изстреляния куршум, лесна поддръжка, голяма вместимост на пълнителя и др.  
ЗФрантишек Коуцкиа пръв път пистолетът е представен официално през 1976 г. в едно изложение в столицата на Испания – Мадрид. Там той произвежда истински фурор. Никой от участниците не е очаквал, че страна – членка на бившия Варшавски договор като Чехословакия, може да създаде такова елегантно и съвременно оръжие, предназначено за боеприпас, който е стандартен във враждебния блок НАТО. Неочаквано дори за създателите му пистолетът CZ-75 получил отлични отзиви и бил определен като един от най-добрите по това време армейски и полицейски пистолети в света. Този успех не бил случаен, защото Чехия имала сериозни традиции в оръжейното производство още преди избухването на Втората световна война.
Още през следващата година пистолетът влязъл в серийно производство, като производителите му получили сериозни заявки за доставка както за нуждите на различните национални ведомства, така и за износ. За кратко време той бил внедрен в КГБ на СССР, Турция, САЩ, Ирак, Иран, Египет, Тайланд и др.
Пистолетът работи при използване на отката на затвора при къс ход на цевта, който е характерен за късоцевните самозарядни оръжия, използващи мощни пистолетни патрони, използвани в армията и в полицейските структури Заключването на цевта към затвора се осъществява  по известния „Браунингов“ способ. В горната част на цевта, пред патронника, са изработени два напречни издатъка, които в изходно (заключено положение)  на цевта влизат в два канала със същия профил, изработени във вътрешната повърхност на затворния блок. Под патронника е изработена пета, през профилния отвор на която преминава напречна ос. Цевта на пистолета е с класическата дължина от 120 мм.
При изстрел цевта и затворът политат заедно заключени назад под действие  на откатната сила. Когато куршумът напусне цевта и налягането в нея рязко намалее, задната  част на цевта „пропада“ надолу и отключва затвора. Цевта спира своето движение, ограничена от напречната ос, а затворът под действие на намалената отката сила се придвижва в задно крайно положение. При придвижването си назад затворът захваща изстреляната гилза и я изхвърля през страничния отвор. При обратното си движение напред под действие на възвратната пружина затворът захваща нов патрон от пълнителя и го дотиква в патронника.
 Пистолетът има удобна ръкохватка и благодарение на ергономичните извивки стои много стабилно в дланта. Спусковата скоба е разширена и набраздена в предната си част. За разлика от много други армейски и полицейски пистолети CZ-75 е със заоблени ръбове, което му позволява удобно да се носи под дрехите и лесно да се изважда от кобури с различна конструкция. Масата на пистолета в незаредено състояние

cz 75 BD
cz 75 BD
е 0,980 кг.
Характерна особеност на пистолета е увеличената вместимост на  неговия пълнител на 15 патрона, които са разположени шахматно в него. Допълнителен патрон може да се носи безопасно в цевта благодарение на двойнодействащия ударно-спусков механизъм. 
Друга особеност на пистолета е, че частите на ударно-спусковия механизъм са събрани в отделен блок, което значително облекчава почистването и ремонта на оръжието. Усилието за задействане на спусъка в режим на самовзвод е 5,5 кг, а при предварително взведеното ударно чукче се задейства с усилие само от 2,0 до 2,9 кг.
Изхвъргачът на изстреляните гилзи служи едновременно и като указател за наличието на патрон в патронника. Това позволява, при насочване на пистолет към целта лесно да се установи кога той е зареден.
cz p 07 Duty
cz 75 BD

Частите на пистолета са изработени от стомана с високо съдържание на въглерод, който им осигурява висока износоустойчивост.  
Интересно решение на конструкторите е използване на вътрешни направляващи за движението на затворния блок, изработени по цялата дължина на рамката. По този начин затворният блок се придвижва напред и назад, без никакъв луфт, което се отразява положително върху точността.  
 Популярността на чешкия пистолет станала толкова голяма, че неговата конструкция била копирана в различна степен от известни оръжейни производители. Така например на негова база се произвеждат швейцарският пистолет Sphinx AT 2000, италианският Tanfoglio TA 90, израелският Jericho 941, американският Springfield P 9 и др., като за целта чешките му създатели продали лиценза за неговото произ
CZ-75-Compact
CZ-75-Compact
водство.
CZ-75 Compact е компактен модел, създаден главно за гражданския пазар. По дизайн, устройство и принцип на действие не се различава от CZ-75. Използва патроните 9 mm Parabellum. Габаритните му размери и масата са намалени, като общата му дължина от 206 мм е скъсена до 186 мм, а масата му е сведена до 0,920 кг. Това е наложило използване на цев с намалена дължина от 120 на 100 мм. Вместимостта на пълнителя също е намалена от 15 на 13 патрона. 
По-малките габаритни размери и маса са направили оръжието привлекателно за скрито носене и особено за носене под мишницата в хоризонтално положение. 
 CZ 75 SP-01 TACTICAL  е тактически вариант, разработен на базата на  стандартния модел CZ 75. Вече над четирийсет години този пистолет и неговите модификации се задържат в челните световни класации на пистолетите от този клас. 
Тактическата версия на пистолета е с габаритни размери (207х147х37) с по няколко милиметра по-големи от базовия модел и с увеличено тегло от 180 г (1,180 кг), главно поради увеличената вместимост на пълнителя до 18 патрона. В основата му има изработена наставка, позволяваща удобно захващане и осигуряване на стабилност при серия последователни изстрели.  Всички основни ключалки (за пълнителя, за затворната задръжка и за предпазителя) са разположени двустранно, което създава удобство при боравене с лява и с дясна ръка.
В предната долна част на рамката е изработена специална шина за закрепване на допълнителни приспособления (лазерен целеуказател, тактически фенери и др.). Най-парадоксалното е възможността за закрепване на щик. Такъв пистолет се превръща в мощно щурмово оръжие в ръцете на полицаи,  антитерористи и армейски сили за специални операции. Това е така, защото 13- сантиметровият щик се явява опасно средство за преобладаващата част от съвременните бронежилетки, предназначени за скрито носене. С незначителен замах от близко разстояние щикът на пистолета може да пробие гъвкавите кевларени слоеве и да предизвика сериозни пробивни рани.  
CZ 75 BD се появява през 1999 г. Главна особеност и съществено предимство на модела е наличието на лост за безопасно връщане на ударното чукче от бойното му положение (взведено в задно крайно положение). Този лост е заменил лостчето на предпазителя, което в редица случаи, особено в сложна обстановка,  се забравя д
CZ 75_SP-01 Taktical
CZ 75_SP-01 Taktical
а бъде изключено. Така пистолетът е станал по-удобен за използване и по-безопасен.
  Повишената безопасност се осигурява и от това, че при спуснат ударник (когато се намира в изходно положение), той е заключен  с помощта на  автоматичен предпазител. Ударникът е заключен през цялото време, до пълното натискане на спусковия лост.
 Този вариант на пистолета се произвежда както за патроните 9 мм Parabellum, така и .40 S&W. В зависимост от това пълнителят на патрона има вместимост 16 или съответно 10 патрона.
CZ-75 Р-07 Duty е разработен
cz-75
cz-75
като служебно оръжие за чешката полиция за замяна на досега използвания CZ-83, предназначен за 9-мм патрони „Макаров”. Тестван е по американския полицейски стандарт NIJ Standard 0112.03 и отговаря на всички негови изисквания.
Пистолетът носи част от обозначението на CZ-75, но се различава в голяма степен от него. Той е с полимерна рамка и има различен дизайн и някои конструктивни решения. Предназначен е патроните 9 mm Parabellum (9х19), но са разработени варианти за патроните 9 mm Browning, 9×21 IMI и .40 S&W. 
Работи на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта. Заключването на цевта към затвора при изстрел се осъществява чрез масивен патронник, който в изходно положение влиза в отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи. Този начин на заключване е известен с обозначението Browning-SIG. 
Прилича на CZ-75 по формата на ръкохватката, но се различава по наличието на издатък, наричан „боброва опашка”, който предотвратява нараняването на дланта от затвора. Такова решение е използвано при   проектирането на 10 милиметровия американски пистолет Bren Ten.  
Пистолетът е снабден с ударно-спусков механизъм тип Omega, който се отличава с малкото детайли и плавен ход на спусъка. Спусковата скоба е разширена в предната си част и позволява стрелба с ръкавици, които все по-често се използват от специалните части. Цевта му е с дължина 95 мм, а общата дължина на пистолета достига до 185 мм. Теглото му е само 0,770 кг, което е постигнато благодарение на леката полимерна рамка. 
CZ-75 Р-07 Duty е снабден с т.нар. „декокер”, който позволява безопасно да се върне ударното чукче в изходно положение при наличието на патрон в цевта. Бутонът на „декокера” е доста широк и позволява да се напипа при липса на осветление. Тази функция е особено важна за полицейските служители при участието им в различни операции. Важно предимство на новия пистолет е наличието на специална релса (Picatinny rail), под предната част на рамката, отговаряща на американския военен стандарт MIL-STD-1913. На нея могат да се закрепват различни видове лазерни целеуказатели, осветителни фенери и дори къси щикове, които разширяват възможностите за използване на оръжието в сложни ситуации.
В системата за безопасно използване влиза автоматичен предпазител, който блокира ударника, докато спусъкът не е натиснат докрай.  
Пистолетът използва пълнители с вместимост 16 патрона 9 mm Parabellum или 12 патрона .40 Smith&Wesson. 
CZ 75 SP-01 Shadow е специално адаптиран по изискванията на специалните потребители – правоохранителните органи, армията и полицейските сили. За целта е потърсена помощта на екипа от елитни спортни стрелци от отбора на CZ Енгъс Хобдел и Адам Тик. 
Характерно за модела е липсата на автоматичен предпазител на ударника, който при стандартните пистолети не позволява изстрел, ако не е натиснат спусъкът докрай. Тази липса помага леко да се намали усилието на издърпване на  спусъка и да се скъси ходът му. 
Затворният блок е изработен от стомана, която е покрита с черна оксидация, и дълбоки насечки за по-лесно зареждане. Мерните прибори се състоят от мушка с вградено фиброоптично влъкно и тактически мерник (Novak). Те осигуряват бързото и лесно прицелване. Пистолетът е подходящ както за служебно оръжие, така също и за самозащита и спортна стрелба.
На изложбата IWA 2016 в Нюрнберг беше представен новият вариант CZ Shadow 2, който се явява модифициран вариант на предходния модел CZ 75 SP-01 Shadow.
Нововъведения при CZ Shadow 2 са подобрената ергономия, повишената точност на стрелбата, простотата при използване на органите за управление и др. 
Усъвършенстваният ударно-спусков механизъм на CZ Shadow 2 има  значително по-мек и по-къс ход на спусъка.
Новост в конструкцията на пистолета е бутонът за освобождаване на пълнителя, който има по-голяма контактна повърхност и се регулира в три положения. Това дава възможност да се ускори презареждането, дори в движение на стрелеца, което обикновено е свързано със загуба на време.
Дължината на цевта е 120 мм, която осигурява висока начална скорост на изстреляния куршум, за което способства и регулируемият по височина мерник.
 Пистолет CZ Shadow 2 няма лост за безопасно връщане на ударното чукче в изходно положение („декокер“). Безопасността му се осигурява с двустранно разположен лост на предпазителя с нова форма.
 Спусковата скоба е разширена за по-удобен достъп до спусковия лост, но и при необходимост да може да се стреля с ръкавици.
Вероятно най-забележителната особеност на CZ Shadow 2 са новите наставки на ръкохватката от алуминиева сплав. 
Пистолетът използва пълнители с вместимост 18 или 19 патрона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани