Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Внимавайте раците да не ви отмъкнат стръвта за щуката

[post-views]
Внимавайте раците да не ви отмъкнат стръвта за щуката

рибаЩуката може да се лови по три начина: на леко, на тежко и на блесна. Имайте предвид, че по който и начин да ловите щука, е необходимо да използвате метални или кевларени поводи. Причината е, че щуката може да прегризва влакното. Един от най-популярните начини за риболов на щука, използван в България, е риболовът на плувка. Често ще видите по щукарските водоеми едни големи плувки като шамандури – едва ли не.

У нас за стръв най-често се използва каракуда около 10–15 см, може и по-голяма. Също така се лови и на уклей и червеноперка. На запад нашите колеги използват за стръв и херинга, скумрия и малки щуки. Куките са големи, разбира се, от първи номер нагоре, зависи каква щука обитава водоема. Може да използвате подвижна или статична плувка за целта, лови се на сравнително малки дълбочини и недалеч от брега, затова по-удобно би било да се използва неподвижна плувка.

Местата, които обитава щуката, са около шаварите и папурите, там тя дебне в засада и би следвало да хвърлим плувката в близост до шавара. Там трябва да очакваме удара, когато повлече, не бива да засичаме веднага, а да изчакаме малко, за да погълне стръвта, и едва тогава да засечем. Друго е положението с риболова на дъно, много често щуката в България обитава водоеми, от които е бил добиван пясък. Това предполага и наличието на голямо количество раци, което е основна пречка при риболова на дъно и затова много хора предпочитат риболова на леко. Раците направо оглозгват стръвта и тя така и не достига до щуката, да не говорим и колко пъти се лъжем, че кълве.

Но и за това има лек. За целта тежестта е вързана на повод, който е закачен към основното влакно посредством вирбел. На линията има и стоп възел и след него е поводът (около 40–50 см). В устата на стръвта се пъха парче балсово дърво, което издига стръвта от дъното и я прави трудно досегаема за раците. Та тази пръчица е вързана с тънък повод, за да не се изгуби. Когато вече сме заметнали, оставяте голям аванс от влакно, за да може щуката да си повлече спокойно, без да усети напрежението от влакното и да нагълта стръвта.

За риболова на блесна ще ви кажа, че навремето се използваха основно клатушките. Те и сега си остават едни от популярните блесни за риболов на щука, но вече навлизат в употреба воблерите и силиконови. Но който и тип блесна да използвате, важното е да водите блесната в областта на границата между шавара и останалата част от водата.
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани