Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп предупреди Лондон: Сделката за Брекзит заплашва свободната ни търговия

[post-views]
Доналд Тръмп предупреди Лондон: Сделката за Брекзит заплашва свободната ни търговия

TEREZA MEI TRUMPСделката за Брекзит заплашва свободните търговски отношения между Лондон и Вашингтон, предупреди американският президент Доналд Тръмп. Според него в сегашния си вид споразумението поставя под въпрос възможността на Великобритания да запази икономическите си договорки с трети страни. На Острова отхвърлиха тези твърдения като несъстоятелни.  

Споразумението за „развода“ е изключително благоприятно за Европейския съюз, но значително ограничава възможността на Великобритания да продължи да търгува свободно със САЩ, подчерта американският президент Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Това няма да доведе до нищо добро. Не мисля, че тази е била целта им. Не мисля и че премиерът Мей е търсила точно този ефект и се надявам да успеят да променят нещо… защото в момента, ако сделката се запази, Обединеното кралство няма да може да търгува със САЩ. Не мисля, че някой иска нещо подобно. Това би била една огромна слабост на споразумението.“

Сътрудници на британския премиер Тереза Мей увериха, че при всички положения Великобритания запазва правото си да сключва сделки за свободна търговия с всички страни по света. Позицията на Вашингтон не е неочаквана, допълниха от правителството и подчертаха, че търговските преговори с американците винаги ще бъдат предизвикателство. „САЩ са труден преговарящ. Президентът Тръмп ясно заяви, че поставя Америка на първо място. Е, надявам се, че британският премиер също ще постави интересите на гражданите над всичко“, заяви пред BBC министърът по въпросите на кабинета Дейвид Лидингтън.

Мей е готова да защити сделката за Брекзит дори в телевизионен дебат срещу лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин, допълниха от „Даунинг стрийт“ 10. Той може да се състои на 9 декември или 2 дни преди насроченото за 11 декември парламентарно заседание, на което ще бъде гласувано споразумението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани