Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради напрежението с Русия, Украйна иска кораби на НАТО в Азовско море

[post-views]
Заради опасност от руска агресия Украйна въвежда военно положение в страната

Ukraina_Poroshenko

Президентът на Украйна Петро Порошенко призова НАТО да изпрати  военни кораби в Азовско море, като превенция от нова руска агресия. Берлин обаче попари настроенията в Киев, германският външен министър Хайко Маас директно отхвърли апела, като обяви: Не искаме милитаризация на конфликта. А канцлерът Ангела Меркел изтъкна, че военно решение на проблема не може да има.

В интервю за немския вестник „Билд“ украинският президент Петро Порошенко е категоричен, че разполагането на натовски военни кораби в района на Кримския полуостров ще е гарант, че Русия няма да се опита да окупира Азовско море. Държаният глава отиде още по-далеч, като заяви, че Москва има апетит да завземе цялата украинска територия като част от плановете на Владимир Путин да възроди някогашната Руска империя.

Малко след морския инцидент край водите на незаконно анексирания от Москва Кримски полуостров, Украйна въведе 30-дневно военно положение в страната, като  получи пълната подкрепа на НАТО и редица европейски страни, сред които и България. Те призоваха руската страна да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове.

НАТО засега се въздържа от коментар по отношение на украинската молба да разположи военни кораби в Азовско море. Русия продължават да твърди, че в случая става въпрос за безотговорна украинска провокация, която по думите на президента Владимир Путин има за цел да вдигне рейтинга на украинския лидер Петро Порошенко. Морският инцидент край незаконно анексирания от Москва Кримски полуостров е поредното доказателство, че конфликтът между Русия и Украйна не е замръзнал и всеки момент, тлеещото напрежение може да прерасне в мащабен военен конфликт, коментират анализатори.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани