Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС готови със санкции срещу Беларус до седмица

[post-views]

lukashenko_belarusЕвропейския съюз реши да наложи санкции на високопоставени представители на беларуските власти, отговорни за изборни измами и репресии срещу демонстранти. Вероятно е и президентът на Беларус Александър Лукашенко да бъде включен в „черния списък“ на съюза.

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз достигнаха до споразумение и изготвиха списък с 20 имена на представители на властите в Беларус. Те ще отговарят за манипулираният вот от изборите на 9 август, както и за репресиите срещу протестиращите. Законодателното оформяне на списъка ще отнеме поне още седмица.

В изявление, литовският външен министър Линас Линкевичиус коментира, че Лукашенко трябва да бъде включен в списъка сега, но призна, че „по тактически причини“ той може да не бъде санкциониран веднага.

В телевизионно интервю президентът Владимир Путин заяви, че Русия разчита на мирно уреждане на политическата криза в Беларус. Той изрази надежда, че “ че всички участници в този процес ще покажат достатъчно здрав разум, без екстремизъм, за намирането на изход. Президентът подчерта, че случаите на нарушаване на закона, както от страна на протестиращите, така и от страна на органите на властта, трябва да имат последствия.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да не се намесва в Беларус, тъй като страната е суверенна и независима държава.

На фона на политическите дебати, полиция в Беларус продължи с арестите в страната. Вчера органите на реда задържа близо 20 журналисти, които са се готвели да отразяват протеста в центъра на Минск.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани