Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Киргизстан подаде оставка

[post-views]
Президентът  на Киргизстан  подаде оставка

318267_1Киргизстанският президент Сооронбай Жеенбеков подаде оставка след дни на протести с думите, че иска да предотврати насилие по улиците при евентуални сблъсъци с полицията, предаде „Интерфакс”. Протести след изборите, спечелени основно от свързани с Жеенбеков партии, бяха последвани от сблъсъци, свалили правителството и довели до извеждането от затвора на политическия му противник Алмазбек Атамбаев, който обаче дни по-късно отново бе арестуван. Жеенбеков заяви, че не иска да „остане в историята на Киргизстан като президент, проливал кръв и стрелял по собствените граждани”. „Не съм се вкопчил във властта”, казва той.
Ден преди това парламентът избра Садир Жапаров – също освободен от затвора от протестиращи – за премиер и той поиска оставката на държавния глава. Жеенбеков е третият президент, свален от протести в страната от 2005 г. насам. Това стана през 2005 г., когато Аскар Акаев бе свален от „Революцията на лалетата” (понятие, въведено от самия Акаев). Следващата, през 2010 г., доведе до оставката на Курманбек Бакиев, избран на изборите след революцията от 2005 г.
Недоволството продължава над 10 дни – изборите бяха на 4 октомври. Първите дни бяха бурни и протестиращи, завзеха правителствени сгради, но по-късно президентът изкара армията на улицата. Въпреки това демонстрациите продължиха, а властите бяха принудени да анулират резултатите от изборите, но все още не е насрочена нова дата за провеждането им.

Най-ново

Единична публикация

Избрани