Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческо кацане: Апарат на НАСА в опит да вземе проби от астероид

[post-views]
Австралия създава космическо военно командване, заяви министърът на отбраната

Saturn_kosmosАмериканската космическа агенция НАСА е пред нов исторически успех. До часове се очаква апаратът „Озирис- Рекс“ да се опита да вземе проби от астероида Бену и да ги върне на земята, за да бъдат изследвани. При успех учените се надяват, да разберат малко повече за произхода на планетите в Слънчевата система.

Автоматизираната сонда НА „Озирис- Рекс“ се очаква да се спусне към повърхността на широкия близо 500 метра астероид „ Бену“, късно вечерта българско време.

След това апаратът ще има по-малко от 10 секунди да проведе същинската си маневра, а именно да изстреля на повърхността на космическата скала газ, който да изхвърли достатъчно материал за проби и след време да ги върне на Земята.

Учените зад проекта се надяват, че ще успея да съберат минимум 60г скални отломки и прах, но посочват, че контейнера на „Озирис- Рекс“ може да събере до килограм.

В опит да ограничат рисковете за провал, от НАСА мобилизираха хиляди учени от цял свят, включителмно и българи, за да се намери най-подходящото място за извършването на маневрата.

При успех на „Озирис-рекс“ това ще е най-голямото връщане на извънземни проби за НАСА от лунната програма „Аполо“ през 70-те, коментират световните агенции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани