Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Капитан Мушков изкарва 31 дни в плен на сомалийските пирати

[post-views]
Капитан Мушков изкарва 31 дни в плен на сомалийските пирати

Неделчо ДИМОВ
2-Мушков1Капитан II ранг о.з. Христо Николов Мушков е роден на 19 октомври 1940 г. През 1969 г. е завършил ВВМУ „Никола Вапцаров” във Варна. Специалността му е „Корабоводене”. След завършване на училището работи като помощник-капитан, пилот и капитан на кораби от Гранични войски, „Черноморски риболов”, Пристанище Бургас, БМФ, Океански риболовни кораби. Председател е на Съюза на моряците ветерани в Бургас. 
Като офицер е служил във Военноморския флот. В Бургас служи в Средното специално училище по морски и океански риболов (ССУМОР) „Ген. Владимир Заимов” като преподавател, заместник-началник и началник. След закриване на училището работи като експерт и зам.-началник на Държавната инспекция по корабоплаване (ДИК) – Бургас. Двамата му синове също са моряци. 
Мушков плава през 1997 г. като капитан на 6000-тонния моторен кораб „Алфа БГ” под флага на Република Белиз с екипаж от 15 души, от тях 11 българи. Напът от Танзания за Йемен корабът получава авария и поема курс на котва в Арабско море, в териториалните води на Сомалия, за да търси помощ за ремонта.
Собственик на кораба е сирийски гражданин – капитан Баязид, който живее в Бургас, но по-късно почива. В този момент, когато се очаква помощ, корабът е нападнат от пиратски групи.
За това време Мушков си спомня: „На 12 януари 1998 г. пристигна 6000-тонният кораб „Буши”, собственост на сирийския гражданин Абдул Табало – братовчед на капитан Баязид. Взеха ни на буксир и потеглихме за пристанище Аден… Около 12 ч. наобед нашите кораби бяха заобиколени от лодки и катери, пълни с въоръжени мъже, които викаха и стреляха по корабите с автомати. Нападателите обаче разбраха, че поддържаме постоянна връзка с нашия посланик и екипажите от български моряци, плаващи на други кораби в района. Корабособствениците преговаряха само по размера на откупа.
2-Мушков2Пряката намеса на посланик Тулечки и съдействието на доктор Мухамед Мухамед, съветник на председателя на Демократичния фронт за освобождение на Сомалия, допринесе за освобождаването ни. Изкарахме точно 31 денонощия, окупирани от пиратите. Освобождението стана, след като нападателите разбраха, че зад нас стоят българските власти. Корабособствениците се съгласиха и платиха 60 000 долара на кораб. Благодарение на нашия посланик освобождаването ни стана на 12 февруари 1998 г. в 22 ч. местно време”.
През 2016 г. капитан Христо Мушков е избран за почетен член на Съюза на моряците ветерани и председател на клуб на моряците ветерани в Бургас. Клубът развива всестранна дейност – културна, историческа и литературна. Областният управител Вълчо Чолаков награждава клуба с грамота и почетен знак. Гранична полиция също награждава клуба с почетен знак. През 2019 г. Морското училище „Генерал Владимир Заимов” преминава към община Бургас, по този случай кметът Димитър Николов поддържа контакти с клуба на моряците ветерани. Предстои развитие на морския клуб.

Най-ново

Единична публикация

Избрани