Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предизвикателство, изпитание и работа

[post-views]
Предизвикателство, изпитание и работа

Така командирът на учебен полигон „Корен“ определя за подчинените си преминалото учение „Балканска стена 2020” .

– Господин подполковник, „Балканска стена 2020” ли беше най-голямото предизвикателство пред вас, откакто сте командир на полигон „Корен”?
DSC09635– През тази година бяха планирани доста учения, но поради епидемичната обстановка през пролетта някои бяха отложени, но не и отменени. Така че през есента тези учения се проведоха. И е нормално да се състоят тук, на полигон „Корен”. Първо започна тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар 2020” с основен състав и техника от 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада и едновременно с него – полевата подготовка на специалисти по ЯХБЗиЕ. След това се състоя традиционното двуседмично полево обучение на артилерийски формирования на Сухопътните войски. Но наистина учението на 61-ва бригада „Балканска стена 2020” беше най-голямото предизвикателство и изпитание за нашето формирование. Да отбележа и че на 28 октомври, по време на учението, станаха точно 6 години, откакто съм командир на „Корен”. 
– Стигнаха ли ви малкото дни за подготовка след приключилото обучение на артилеристите и началото на „Балканска стена 2020”?
– Ние се подготвяхме от месеци за всички тези учения. Така че съгласуването и координирането на действията бяха в нормален порядък. Преди учението на 61-ва бригада се състояха планиращи конференции и Командването на Сухопътните войски създаде необходимата организация, тъй като в „Балканска стена 2020” участваха и други военни формирования. 
– Получихте ли по-голямо финансиране за ученията 
и подготовките на полигона?
– Командването на Сухопътните войски планира финансовите средства и те бяха осигурени. Направихме много подобрения във връзка с настаняването на участниците, провеждането на ученията и полевите подготовки. Но това е нашата работа –  да осигуряваме ученията на военните формирования от Сухопътните войски.
 – Имате ли заместници? Доколко сте окомплектовани с личен състав, за да може да се справяте с всекидневните задачи и задълженията си при ученията на полигон „Корен”?
– Назначени са ми заместници и те си изпълняват задълженията. Майор Радостин Маринов е заместник-командир по учебно-бойната дейност, а майор Ангел Тодоров е заместник-командир по планирането, провеждането и контрола на тактическите учения с бойни стрелби. Имаме некомплект от личен състав, но се надявам с времето щатът ни да се попълни.      

Голямата промяна започна преди 20 години
DSC09535Полигон „Корен” е създаден на 13 юни 1962 г. Оттогава на него се водят тактически учения с бойни стрелби, командно-щабни учения и занятия на всички специалисти от родовете войски. Изградени са и тактически учебни полети за обучение на формирования по хуманитарни задачи и участие в операции по поддържане на мира. „Корен” е дълъг 15 км и широк от 3 до 6 км – размер, за който има издадени нотариални актове. Но теренът позволява провеждането на занятия и учения извън границата на полигона, на дължина до около 18 км. Примерно артилерията може да заеме огневи позиции извън посочените размери на „Корен”, както и механизиран батальон да развие действията си и извън тази територия. През годините полигонът е бил под командването на различни инстанции. Сега е подчинен пряко на Командването на Сухопътните войски. 
Голямата промяна започва през 2000 г. Тогава е получена заявка за ползване на полигона от контингент на Италианските въоръжени сили. По същото време Многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, чийто щаб беше в Пловдив, подготвя учението „Седем звезди 2000”. За осигуряването на тези две големи събития са направени огромни преустройства както на тактическото учебно поле, така и в административния район. Извършени са основни ремонти на двата учебно-битови корпуса. През 2001 г. е ремонтирана и сградата на щаба. През 2002 г. за обучението на контингента от Почетната артилерийска рота на Кралските въоръжени сили също са извършени няколко ремонта. Оттогава започват редица подобрения и реорганизации на „Корен”. През юни 2017 г. тържествено бе отбелязана 55-годишнината на полигона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани