Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Най-добрите стрелци в света използват револверите Dan Wesson

[post-views]
Най-добрите стрелци  в света използват револверите Dan Wesson

Доц. д-р инж. Георги Маринов

Дан Уесън Super MagТова е сравнително нова оръжейна компания, произвеждаща висококачествени спортни, полицейски и ловни револвери. Извършените проучвания показват, че над 80% от най-добрите стрелци в света стрелят с револвери с марка Dan Wesson. 
Не е случайност съвпадението на втората част от фирменото име (Wesson) с това на популярната фирма Smith&Wesson. Основателят на фирмата Дан Уесън е внук на Даниел Уесън (един от създателите на компанията Smith&Wesson). Дан работи в компанията, носеща името на неговия дядо, до 1960 г., когато тя става собственост на транснационалната компания Bangor Panta. Предприемчивият внук основава своя фирма Dan Wesson Аrms в гр. Монзон, щат Масачузетс, която в началото на своето съществуване бележи възход. През 1978 г., след смъртта на Дан Уесън, фирмата постепенно запада и  поради общия спад в оръжейното производство. Тя е доведена на границата на банкрута и преминава в състава на друга компания. През това време нейното управление се поема от Сет Уесън, синът на Дан. През 1991 г. фирмата отново придобива самостоятелност с името Wesson Firearms, Co и премества своето управление в гр. Палмер. По това време управителното тяло взема сериозни мерки за стабилизиране на производството. Пристъпва се към изработване на нови, търсени на пазара модели с калибър .38 Special и .357 Magnum. Не са забравени и старите образци, присъствали дълги години в производствената листа на фирмата. 
Оригиналната конструкция на револверите на фирмата Dan Wesson Firearms, Со е разработена от  инженер Карл Люис (Karl Lewis). Тези револвери бързо завоюват популярност поради високата точност при стрелба и поради модулността на конструкцията, позволяваща бърза замяна на калибъра и дължината на цевта. Всеки револвер е снабден с по няколко цеви с различна дължина, които влизат в комплекта на оръжието. Замяната им е бърза и става чрез навиване и развиване към рамката. Цевите се изработват в няколко варианта. Спортните имат утежнен масивен кожух, вентилираща планка на горната повърхност и шини за монтиране на допълнителни тежести и оптични мерници. Ловните цеви са масивни, със стабилизиращи отвори в дулната част, което е особено важно при използване на „магнум” патрони и при стрелба на големи дистанции. 
Фирмата изработва широка гама револвери, които е невъзможно да бъдат обхванати напълно. Те обаче могат да се отнесат към два базови типоразмера – среден (за патроните с калибър от .22LR до .357 Magnum) и голям (за мощните патрони от типа .44 Magnum, .445 Ultramag и т.н.). Във всеки типоразмер се предлага широк избор на сменяеми цеви и барабани в различни калибри. Част от моделите се изработват от неръждаема стомана. Тези варианти са получили в обозначението си цифрата „7“. Така например Model 715 представлява базовият Model 15, изработен от неръждаема стомана.
Дан Уесън М 715Револверите Dan Wesson са със стоманена рамка с отмятащ се модул на спусковия механизъм. 
Ударно-спусковият механизъм е самовзводен с двойно действие. При всяко натискане на спусъка се привежда в действие ударното чукче и се превърта барабанът. Ударната игла е отделно от чукчето и е монтирана в рамката на револвера.
Сменяемите цеви се навиват в рамката на резба, след което върху нея се надява отделен кожух, който се фиксира с помощта на специална гайка в дулната част на цевта. За завиване на дулната гайка се използва специален ключ, който влиза в комплекта на оръжието. Такава конструкция осигурява висока точност на стрелбата, но изисква контрол от страна на стрелеца за хлабината между задната част на цевта и барабана след всяка смяна на цевта, а така също и контрол на усилието, с което се затяга дулната гайка.
Цевите могат да имат дължини от 2,5 до 8 инча (от 64,0 до 203 мм). Кожухът върху цевта се изработва с различна форма. 
Мерните прибори са в зависимост от предназначението на револвера и могат да бъдат обикновени и регулируеми спортни.
 Моделът 22VH използва патроните .22 LR или .22 WMR и е предназначен за спортно-тренировъчна дейност. Ударно-спусковият му механизъм е с двойно действие. Ръкохватката е изработена от висококачествено дърво или от полимерен материал. Цевта на револвера е с масивен кожух. В горната повърхност на кожуха е закрепена вентилираща планка. Мерните прибори са регулируеми. Барабанът е 6-заряден. Сменяемите цеви са с дължини 64, 102, 152 и 203 мм. Общата дължина на револвера със 152-милиметрова цев е 285 мм, като масата му е 1,33 кг.
Дан Уесън М 15Моделът Super Magnum е предназначен за патроните .357 Magnum. Това е мощен дългоцевен револвер с усилена рамка и барабан, издържащи високите налягания на „магнум” патроните. Ударно-спусковият му механизъм е с двойно действие. Цевта на револвера е с масивен кожух с вентилираща планка. Мерните прибори са регулируеми.
 Сменяемите цеви са с дължини 152 и 203 мм. По специална поръчка се изработват цеви с дължина 254 мм. С такава цев общата дължина на револвера е 365 мм, а масата – 1,845 кг.
  Моделът „15” е предназначен за патроните .357 Magnum. Изработва се с всички възможни стандартни дължини на цевите от 2,5 инча (64 мм) до 15 инча (380 мм). Това разширява неговата приложимост, като с най-дългата цев той се доближава до къса карабина. Рамката и барабанът му са, за да могат  да издържат на високите налягания на мощните патрони. Има ударно-спусков механизъм с двойно действие.  Мерните му прибори са регулируеми. 
Пневматичен Дан Уесън АSGВ последните години придобиха определена актуалност пневматичните оръжия, използващи сгъстен газ – въглероден двуокис. Това се обуславя от възможността за свободното им притежаване от ниската цена на изстрелваните сачми/чашки. Това ги прави отлични средства за спорт, тренировъчни и развлекателни стрелби. Балончетата със сгъстен газ се поставят в ръкохватката на револвера. Показаният на снимката пневматичен револвер ASG Dan Wesson е с калибър 4,5 мм. Дължината на цевта му е 152 мм. Изстреляната чашка/сачма получава начална скорост 130 м/с и дулна енергия 3 джаула. Това е напълно безопасно при неговото използване в закрити помещения и на открито. Въпреки това при използването му трябва да се спазват определени мерки, предотвратяващи наранявания на лицето, очите и меките тъкани.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани