Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Черноморски диалози” или SOS за нашето море

[post-views]
„Черноморски диалози” или SOS за нашето море

Търсачът на отговори Михаил Заимов представя за малки и големи 83 подводни фотографии.

1_7Той е водолаз, фотограф, майстор на подводната фотография, телевизионен водещ, морски пътешественик и изследовател, без да е специалист ихтиолог, човекът на водата и защитник на всичко живо в Черно море. Което не приема нито за мръсно, нито за умиращо. Определя себе си като търсач на отговори. През 2018 г. той бе първият, който подаде сигнал до институциите за изтичащия мазут от потъналия кораб „Мопанг” край Созопол. 
Да, роден е в София, но по дух е созополец. Завършил е „Академи де Бо-з-ар” в Париж. Той е внук на ген. Владимир Заимов. Той е Михаил Заимов.
1_4Който следи творчеството му, е виждал негови изложби с подводни фотографии, с истинско преклонение пред природата. А книгата албум „Черноморски диалози”, която издателство „Парадокс” сега отпечата, е събрала 83 оригинални подводни фотографии на Михаил Заимов, снимани в продължение на 10 години. Текстът – това са 83 почти философски „диалози” с черноморските обитатели. Среща на света под водата и представителя на живота от света над нея. 
Както казва авторът, тези малки морски същества ние тормозим от години, а трябва да ги пазим, Черно море е може би най-големият морски музей. И него ще го има и след нас. Но явно не се интересуваме от добруването и на Земята, която също ще ни надживее, ние няма да я надживеем… Но и тя, оцелялата след динозаврите, не се интересува от нас. Ние също си отиваме безмълвни, не по-различно от морските обитатели, от този свят и е добре да помислим да оставим своето добро дело, смята авторът.
1_2Заимов е насочил вниманието си към читателите – деца, към тяхното любопитство и поглед, който без филтър попива прекрасния мълчалив свят на скариди, риби и морски раци, много видове водорасли. В книгата съм представил всичко, което съм успял да видя, казва авторът, включително и неща, които са учудили самия мен, като например звездоброец и рак паяк. И точно от децата очаква да опазят природата на подземния свят, който само на метър-два можеш да видиш, като изчакаш морските обитатели сами да се съберат любопитно около теб…
Книга за малки и големи, тъжна и весела, и каквото и да говорим, така напомняща ни за един Малък принц… За примамка – един кратък, „диалог”, каквито са всичките 83: 
– Какво е за Вас животът? – с престорена наивност ме запита младата рибка.
1_1– Животът е нещо просто, което постоянно се мъчим да усложним. Същият имам чувството, че притежава много от качествата, които мразя, и малко от греховете, които обичам. Но си остава най-хубавото, което имаме – назидателно започнах, следейки внимателно реакцията й.
– Толкова сложно се изразявате, че напълно Ви съжалявам – заключи мъникът, слагайки точка на притесняващия и двама ни диалог.

Най-ново

Единична публикация

Избрани