Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Канада започват ваксинация срещу КОВИД-19

[post-views]
Първи ден на масова имунизация във Великобритания

koronavirus_vaksinaМасова ваксинация срещу КОВИД-19 от днес в САЩ и Канада. В същото време Германия обяви, че се готви за имунизация след новогодишните празници. А след като Русия вече стартира програма си на 5 декември, властите разширяват приоритетните групи, които ще получат ваксина срещу коронавируса.

От днес започва дългоочакваната ваксинация срещу КОВИД-19 на компаниите „Пфайзер“ и Бионтех в Съединените щати. Приоритетноте групи са здравните работници и обитателите на домове за възрастни хора. По думите на президента Доналд Тръмп хората, работещи в Белия дом ще получат ваксината по-нататък, освен ако не се налага в конкретен случай.

Канада е следващата страна, където днес се очаква да стартира имунизация срещу КОВИД-19, след като вчера пристигнаха първите дози на „Пфайзър“ и „Бионтех. Предвижда се 30 000 дози от ваксината да бъдат предназначени за 14 града в Канада. И тук с приоритет са представителите на най-уязвимите групи – здравни работници, обитатели на домове за възрастни хора и обслужващия ги персонал.

В същото време президентът на Германия обяви, че германци ще могат да се имунизират след Нова година, а страната вече е оборудвала стотици центрове за ваксинация.  По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението за одобрение на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“се очаква на 29 декември, след което ще започнат доставките и използването ѝ.

След почти 10 дни на масова ваксинация в столицата Москва, властите разширяват приоритетните целеви групи.  След първите редици – лекари, учителите и социалните работници, от днес към тях могат да се присъединят работещите в общинските центрове за обслужване на граждани, както и в сферата на търговията и услугите.

Докато някои страни се подготвят за ваксинация, леко облекчаване на ограничителните мерките в съседна  Гърция. От днес отварят врати фризьорските салони и книжарниците, а останалите търговски обекти остават затворени до началото на януари. В сила остава забраната да се напуска района по местоживеене, а навън се излиза само със SMS.

Отпадане на ограниченията за влизане и излизане от испанската столица Мадрид и в област Каталуния в сила от днес. В Каталуния заработват отново моловете, при ограничен капацитет от 30 %. Ресторантите ще работят до 21.30, за да могат клиентите да се върнат по домовете си преди вечерният час в 22 часа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани