Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция увеличи разходите си за отбрана с 40 процента

[post-views]
Две жени бяха убити при атака в училище в Швеция

shveciaШвеция ще увеличи разходите си за отбрана с 40 процента през следващите 5 години. Това реши парламентът на страната. Като причини за укрепването на отбранителните си способности Столхолм посочи  растящото напрежение с Русия.

В цифри 40 процентовото увеличение се равнява на малко над 3 милиарда евро, с което военният бюджет на страната до 2025г ще нарасне до 8.5 милиарда евро.

Петер Хултквист – министър на отбраната на Швеция:

„Решението е пряко свързано ситуацията със сигурността. Видяхме агресията на Русия в Грузия, в анексирането на Крим, в конфликта в Украйна,  напрежението в Беларус, както и все по-активните военни действия на руската армия в Балтийския регион и Арктика. От това разбрахме, че  руснаците са готови да използва сила, за да постигнат политическите си цели.

Като част от актуализацията на бюджета за отбрана Швеция планира значително да увели числеността на въоръжените си. Така през следващите пет години броят на военнослужещите може да достигне до 95 хиляди души. Друга част от средствата ще отидат за подобряване на кибер-сигурността на страната, заради зачестилите компютърни атаки срещу правителствените агенции и сайтове, от хакери, зад които стои Русия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани