Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Щастлив край – ислямисти освободиха над 300 деца в Нигерия

[post-views]

boko_haram_deca_jeniЩастлива развръзка в Нигерия. Джихадистката групировка „Боко Харам“ освободи десетки ученици, които отвлече в началото на месеца. Нападението в Северна Нигерия разтърси страната и напомни за похищението на 270 момичета от същата групировка преди 6 години.

344 ученици са предадени на агенти от правителствените служби за сигурност, съобщи губернаторът на щата Кацина, цитиран от Ройтерс. След като минат през медицински преглед, ще се върнат при семействата си.

Не е ясно обаче, дали всички деца са освободени, защото според някои медии в страната, похитителите  са задържали част от момчетата.

Отвличането на над 300 ученика стана на 11 декември и очаквано разтърси страната. Все повече нигерийци критикуват властите за невъзможността да се справят с ширещата се несигурност, особено в северните части на страната, които от години са бастион за различни терористини организации.

Инцидентът с отвлечените момчета върна спомените на похитените от „Боко Харам“ през 2014 г.  – над 270 ученички в североизточния град Чибок. Шест години по-късно, най-малко 100 от тях още са в неизвестност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани