Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмписти нахлуха в сградата на Конгреса

[post-views]
Тръмписти  нахлуха в сградата на Конгреса

Победата на Байдън бе утвърдена от законодателите.

trumpСрамни и шокиращи сцени се разиграха във Вашингтон в сряда, след като хиляди привърженици на Доналд Тръмп тръгнаха към Капитолия по негов призив, нахлуха в залите на Сената и Камарата на представителите и прекъснаха заседанието, като в продължение на почти три часа тълпата владееше положението. При безредиците бе простреляна жена, която почина по-късно. Трима други също са загинали в района около сградата на Капитолия: една възрастна жена и двама възрастни мъже са преживели различни травми, които са довели до смъртта им. Арестувани са 50 души по първоначални данни от полицията. 
Безпрецедентната ситуация бе окачествена като опит за преврат, метеж, противодържавен акт, позор. Полицията на Конгреса като цяло бе безпомощна и в началото почти не противодейства на щурма – хората с лекота преодоляха загражденията и охраната, превзеха зали и фоайета, снимаха се в кабинетите на най-висшите политици, скандираха от трибуните, че Тръмп печели изборите и събраха всякакви трофеи.
Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. Повече от шест часа след щурма на привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп срещу Капитолия във Вашингтон Сенатът възобнови дебатите по възраженията на републикански представители срещу изборната победа на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември. Голям брой американски конгресмени и 13 сенатори имаха намерение да оспорят гласовете в електоралната колегия от шест щата, които подкрепиха Байдън. Трима от републиканските сенатори, които първоначално оспорваха гласовете на електорите, заявиха, че оттеглят възраженията си след щурма на Капитолия. 
В крайна сметка вицепрезидентът Майк Пенс (който е и председател на Сената) обяви, че Байдън е получил 306 гласа от Изборната колегия, а действащият президент Доналд Тръмп – 232.
Двайсет минути по-късно Тръмп каза, че въпреки несъгласието си с резултатите ще предаде властта на 20 януари. „Макар че изобщо не съм съгласен с резултата от изборите и фактите ме подкрепят, ще има преход на властта в обичайния порядък на 20 януари“, се казва в изявлението, направено по-малко от 24 часа, след като държавният глава обеща никога да не признае загубата си. Следва обаче уверение, че „ще продължим битката си, за да гарантираме, че само законните гласове са преброени“. Тръмп подстрекаваше привържениците си, включили се в безредиците пред и във Конгреса, като продължи да настоява, че победата му е открадната с изборни измами.
Процедурата в Конгреса се състоя два месеца, след като всички прогнозни резултати посочиха Байдън като следващия президент на САЩ. Тя трябваше да е формалност, но се превърна в драма заради агресивните действия на протестиращите привърженици на Тръмп. Отиващият си президент се обърна към своя вицепрезидент с призив да блокира процедурата, но Майк Пенс обяви, че ще се придържа към конституцията. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани