Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Browning High Power е разработван цели 5 години

[post-views]
Browning High Power е разработван  цели 5 години

Автор: Доц. д-р инж. Георги МАРИНОВ

Краят на Първата световна война дава своеобразен старт в конструирането на надеждни самозарядни армейски пистолети. В надпреварата се включва и бележитият американски оръжейник Джон Моузес Браунинг, който години наред работи в изключително сътрудничество с белгийската фирма Fabrique Nationale (FN). След триумфа на забележителния Colt 1911 Браунинг получава поръчка от белгийската фирма да разработи армейски пистолет с високи надеждност и огнева мощ. 

Браунинг с класически мерник
Браунинг с класически мерник
Първият прототип на пистолета се появил през 1923 г., като опитният образец имал отмятащ се секторен мерник и канал в задната стена на ръкохватката за закрепване на дървен кобур приклад. Той имал едноредов магазин с вместимост 15 патрона. Това обаче не се харесало на поръчителите, тъй като ръкохватката му била доста дълга и излишно се увеличавали габаритните размери на оръжието. Той имал скрит ударник по подобие на друг негов модел с обозначение Browning M 1922.

През ноември 1924 г. Браунинг представил нов образец, който имал открито ударно чукче, което лесно се поставяло в бойно положение с помощта на палеца. И този вариант не намерил реализация и работата по неговото усъвършенстване продължила. Последвали още две години упорита работа. Междувременно обаче конструкторът умира в гр. Лиеж на 26 ноември 1926 г. Независимо от неговата смърт колегите му довършват работата и през 1927 г. прототипът с обозначение № 100 бил окончателно одобрен. Производството му стартирало едва през 1928 г., като в този едногодишен период били внесени още подобрения в конструкцията, която осигурила дългия бъдещ живот на това прекрасно оръжие.

Интересен е фактът, че в периода 1922–1923 г. конструкторът Браунинг получил 3 патента за пистолета, в които оръжието било обозначено a grand rendement (високоефективен пистолет). Обаче в последния патент от 1927 г. пистолетът бил наречен Grande Puissance (GP) или в английски превод High Power (НР). С това  обозначение пистолетът получава признание в целия свят.

Независимо от това в белгийската армия той получава обозначението Browning М 1935, въпреки че е приет официално на въоръжение през 1934 г.   До май 1940 г., когато немските войски навлизат в Белгия, фирмата FN е произвела вече 56 500 пистолета. Разбира се, немското командване незабавно слага ръка върху производството, като първоначално произведените пистолети са внедрени във Вермахта, по-късно навлизат и във войските на СС. Малка част от произведените пистолети били предоставени на съюзниците на Германия във войната. От този модел известни количества постъпват и в Българската армия. 

В хода на войната производството му е организирано и в канадската фирма „Джон Инглис” от гр. Торонто. Канадските производители обаче не разполагали с оригиналната документация и се принудили да възпроизведат оръжието на базата на 6 бр. белгийски пистолети, получени от Китай.

Канадски войник с Браунинг НР
Канадски войник с Браунинг НР
След Втората световна война Browning High Power бил произвеждан в големи количества за нуждите на полицейските структури в Холандия, Дания, Перу, Литва и Румъния. Характерна конструктивна особеност на пистолета е системата му за заключване на затвора към цевта. Тя е получила обозначението Browning-FN и се основава на  двата напречни издатъка, изработени върху горната част на цевта. Под патронника е изработена масивна пета. При изстрел заключената система цев–затворен блок се придвижва назад под действие на откатната сила. При напускане на куршума от дулото (при което налягането в цевта рязко спада) петата променя посоката на движението на цевта, удряйки се в задната вътрешна стена на ръкохватката. При това положение задната част на цевта се придвижва надолу, като издатъците на цевта постепенно излизат от каналите, отключвайки затворния блок. Под действие на намалената откатна сила отключеният затворен блок се придвижва назад до задно крайно положение. 

Пистолетът е предназначен за патроните 9 mm Parabellum, които са широко използвани и произвеждани в европейските държави и това е една от причините за безпроблемното му разпространение. Това е първият пистолет в света, който в ръкохватката си побира пълнител с вместимост 13 патрона при двуредно разположение. В края на 60-те години на миналия век белгийските производители пуснали в производство модели с 20-зарядни пълнители.

Голямата вместимост на пълнителите е довела до разширяване на ръкохватката до 35 мм, но това не се отчита като недостатък, тъй като осигурява добра много добра балансировка.  
Предпазителят на пистолета е разположен от лявата страна на оръжието, на удобно място за достигане с палеца. При включено положение той блокира не само движението на ударното чукче, но на затворния блок. 

Конструкторът е предвидил още една защита против случайно произвеждане на изстрел. Когато пълнителят е отделен от ръкохватката, изстрел не може да се произведе, дори и когато в патронника има патрон. Browning НР се произвежда с два вида мерни прибори – стандартен и секторен мерник. С помощта на стандартния мерник може да се води прицелен огън на разстояние до 50 м. Секторният мерник е разграфен за стрелба на разстояние до 500 м, но воденето на точен огън на такова разстояние е изключено.

П

Браунинг НР с кобур приклад
Браунинг НР с кобур приклад
истолетът притежава много добри технически характеристики. Неговите габаритни размери (дължина 200 мм), дължина на цевта (118 мм), маса (0,915 кг), вместимост на пълнителя (13 патрона) и начална скорост на куршума (350 м/с) напълно удовлетворяват и днес голяма част от изискванията към армейските и полицейските пистолети. Като недостатък на пистолета се отбелязва единичното действие на ударно-спусковия му механизъм (сингъл екшън). Това не е характерно за съвременните армейски оръжия, тъй като не осигурява бързо произвеждане на изстрел при наличие на патрон в патронника и при спуснато ударно чукче в изходно положение. Разбира се, единичното действие има и своите привърженици, -които се основават на твърдението, че такъв принцип опростява ударно-спусковия механизъм и повишава неговата надеждност. Не случайно голяма част от спортните пистолети са сингъл екшън.

Когато се пише и говори за Browning НР, не може да не се отбележи, че той е в основата на конструкцията на българския пистолет „Аркус”, произвеждан в гр. Лясковец. За качествата на българското оръжие е показател интересът на чуждестранните потребители и особено поръчките, които са правени за огромния оръжеен пазар в САЩ, където то е намерило добър прием.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани