Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа министерска среща за НАТО: Алиансът обсъжда модернизацията и мисиите си в чужбина

[post-views]
С присъединяването на Финландия към НАТО общата граница на пакта с Русия се удвоява, отбеляза Столтенберг

NatoFlags

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага алиансът да финансира съвместните учения и операции на страните членки. Темата обсъждат военните министри на страните членки в първата си среща за годината, в която участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов.  Модернизацията на Алианса, както и мисиите на пакта в Афганистан и Ирак са  в дневния ред на двудневната виртуална среща.

Макар и виртуална, двудневната среща на военните министри на НАТО се очертава да е изключително натоварена. От подготовката за Среща на върха на лидерите на Алианса, която ще се проведе по-късно тази година в Брюксел, до бъдещото модернизиране на организацията, като част от инициативата НАТО-2030 г. В навечерието на срещата генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че ще поиска допълнително финансиране за възпиращите и отбранителните способности, което включва повече НАТО по източните граници на Алианса, повече мисии по “Air policing”, повече морски патрули и учения.

Наред с развитието на Алианса основно място по време на форума ще заеме темата за Афганистан, в частност бъдещето на тренировъчната мисията „Решителна подкрепа“ и договореното с талибаните изтегляне на чуждестранните войски до 1 май. Очаква се министрите да се съгласят да увеличат значително и тренировъчната мисия в Ирак, като част от войната срещу глобалните тероризъм.

Наред с това наблюдатели поставят акцент на участието на министърът на отбраната на САЩ Лойд Джеймс Остин III, който най-вероятно ще зададе новия тон на Вашингтон по отношение на НАТО след стъпването в длъжност на президента Джо Байдън, който за разлика от предшественика си Доналд Тръмп е сред твърдите привърженици на Алианса.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани