Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Асен Шопов: Приключихме дело за организирана престъпна група

[post-views]
Полковник Асен Шопов: Приключихме дело за организирана престъпна група

През 2020 г. решихме 44 дела на пункт в командировка, отчита председателят на Военен съд – Пловдив

Полковник Асен Шопов е завършил Военното училище в Шумен през 1986 г. и право през 1996 г. В продължение на 10 години е служил във военни формирования на Българската армия. От 1 септември 1996 г. е назначен за съдебен кандидат във Военен съд – Пловдив, като задължителен едногодишен юридически стаж. От 2 октомври 1997 г. е младши съдия в съда, а след това е военен следовател във Военноокръжна прокуратура – Пловдив. От 2001 г. е военен съдия в Пловдивския военен съд, а от 5 януари 2010 г. става негов заместник-председател. Председател е на Военен съд – Пловдив, от 17 октомври 2014 г. През миналата година е преизбран за втори мандат на тази длъжност.

DSC09853

– Господин полковник, макар и със закъснение да ви честитя избирането за втори мандат за председател на Военен съд – Пловдив.

– Благодаря за поздравленията. Действително с решение по Протокол №24 от 7 юли 2020 г. на Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет единодушно получих доверието на членовете на колегията и бях преизбран за административен ръководител – председател на Военен съд – Пловдив, за втори мандат. Встъпих в длъжност на 17 юли 2020 г.

– Бихте ли уточнили района, за който отговаряте?

– Съдебният район на Военен съд – Пловдив, включва територия с обща площ от 30 000 кв. км на шест административни области: Пловдивска, Старозагорска, Пазарджишка, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска област. На територията на съдебния район на Военен съд – Пловдив, е съсредоточен най-голям брой от личния състав от структурите на Въоръжените сили. Тук са формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специалните операции.

– Какво бе най-характерно за дейността ви през миналата година в условията на пандемия?

– През изминалата 2020 г. Военен съд – Пловдив, работи при условията на първоначално въведеното извънредно положение в страната, което на по-късен етап беше заменено с действащата и към момента извънредна епидемична обстановка. Със съответните заповеди на министъра на здравеопазването и няколко решения на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет бяха наложени някои ограничителни мерки. В приоритетна задача за ръководството на съда се превърна създаването на необходимата организация така, че съдът успешно да изпълнява конституционната си  функция да правораздава качествено и в разумен срок, при опазване на здравето и живота на магистратите и съдебните служители, както и на всички останали участници в съдебния процес. В съдебните зали са монтирани защитни екрани. Всички магистрати и съдебни служители са обезпечени с необходимите лични предпазни средства – предпазни шлемове, ръкавици и медицински маски. Влизането в сградата се осъществява след задължителна проверка от служителите на РД „Охрана Пловдив“ на телесната температура. На входа на сградата и пред съдебните зали са монтирани автоматични диспенсъри за дезинфекция.

– Увеличиха ли се, или намаляха постъпилите дела в съда през миналата година?

– Анализът на данните дава основание да се направи изводът, че след резкия спад на постъпленията на дела през 2014 г. през отчетната 2020 г. е налице тенденция на стабилизиране на броя на делата, образувани по окончателен прокурорски акт. С оглед на констатираната тенденция на стабилизиране на броя на постъпилите дела във Военен съд – Пловдив, през отчетната година може да се направи прогнозата, че тя ще бъде запазена и през настоящата година.

– Но това зависи и от други органи?

– Работата на съдилищата, разглеждащи наказателни дела, каквито са и военните съдилища, е функция от работата на разследващите органи. Усилията на разследващите органи през отчетната година бяха насочени към разкриване и разследване на общоопасни престъпления, деяния против собствеността, престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации и документни престъпления.

– Какъв е профилът на постъпилите дела?

– Военните съдилища разглеждат всякакъв вид дела в рамките на отредената им от НПК компетентност, в т.ч. и дела, извършени от организирана престъпна група (ОПГ). Във Военен съд – Пловдив, има приключило едно такова дело за организирана престъпна група, в която е участвал и военнослужещ. Спецификата на обслужвания от Пловдивския военен съд район предопределя и особеността на постъпилите дела. Значителна част от постъпилите в съда дела наред с тези от Пловдивската област са и дела за престъпления, извършени в област Стара Загора и отчасти в областите Хасково и Смолян. Част от тях по необходимост са насрочвани за разглеждане в Съдебните палати в градовете Стара Загора, Хасково и Казанлък, както и в други градове. Ръководството на съда проявява стремеж максимален брой дела да бъдат разглеждани на пункт в командировка.

– Колко от делата през миналата година са решени на пункт в командировка и това не увеличава ли натоварването на съдиите и съдебните секретари?

– През 2020 г. 44 дела са решени на пункт в командировка. Насрочването и разглеждането на делата на пункт гарантира спазването на принципа за достъп до правосъдие на участниците в процеса. По този начин се икономисват парични средства от изплащане на пътни разноски на свидетели и вещи лица. От друга страна, вероятността за отлагане на дадено дело значително намалява. Обикновено много от свидетелите са с малки финансови възможности и не биха могли да се явят за разпит в седалището на съда. Икономическият анализ сочи, че командировъчните пари за съдебния състав са около 55–60 процента от евентуалните парични средства, които съдът би изплатил за пътни разноски на свидетели и вещи лица. Наред с всичко това при постъпили искания за разпит извън седалището на съда пред съдия на досъдебното производство на много свидетели и обвиняеми с цел икономия на финансови средства на съдебната система съдии от Пловдивския военен съд са командировани в отдалечени от Пловдив места за разглеждане на тези дела. Разглеждането на дела на пункт в командировка значително увеличава натоварването на съдиите и съдебните секретари. Част от работното време по необходимост се използва за пътуване и създаване на организация на работа в други съдебни палати. В тези случаи се планира и по-напрегнат график на насрочените дела, за да се осигури пълно уплътняване на времето в командировка. Видно е в тригодишния период при съпоставката на свършените дела, че е налице нарастване с 6,83 процента през 2020 г., сравнение с 2019 г.  Добрите срокове за движение на делата при осъществяване на подготвителните действия предопределят и по-къси срокове за решаване на делата. Като правило, делата се насрочват за разглеждане в града със Съдебна палата, най-близо до съответното военно формирование, от което са свидетелите по делото. Така се предотвратява възможността за отлагане на делата поради неявяване на свидетели заради времеви, финансови или други подобни причини. Благодарение на това се постига и значително намаляване на броя на отложените дела.  В инструктивния тримесечен срок са свършени 96 процента от делата, като този показател също е подобрен с три пункта спрямо предходната година.

– Какви други резултати отчетохте в анализа си за дейността на Военен съд – Пловдив, през миналата година?

– През 2020 г. в резултат на свършените дела са възстановени в бюджета на Министерството на отбраната 12 824 лв. През 2019 г. тази сума е 12 500 лв., а през 2018 г. –12 889,53 лв. Анализът на тези данни налага извода, че работата на Военен съд – Пловдив, е с една много висока степен на икономическа ефективност, тъй като размерът на сумите, директно възстановени в бюджета на различните ведомства, надхвърля размера на бюджета за издръжка за самия съд. Наред с бързината качеството на правораздаването е най-важният критерий за работата на всеки съдия. Основен показател за това е броят на отменените и изменените присъди. Процентното съотношение на коригираните от горните инстанции дела спрямо свършените за изминалата 2020 г. е 1,24 процента.

През 2020 г. във Военен съд – Пловдив, беше внедрена и започнаха работата и усвояването на възможностите на Единна информационна система в съдилищата.

– През декември се навършиха 135 години от създаването на Военен съд – Пловдив. В заключение какво бихте казали на магистратите и служителите в него?   

– Да, през отчетната 2020 г. се навършиха 135 години от създаването на Военен съд – Пловдив, но поради посочените в разговора ни причини не се осъществи планираното честване на тази годишнина. Обобщавайки изложеното и съобразявайки данните за дейността, следва да се направи изводът, че като цяло дейността на Военен съд – Пловдив, през отчетния период е била на много добро ниво. Той успешно изпълнява конституционната си функция да правораздава качествено и в разумен срок, като подчертавам, че това е плод на професионализма, чувството за отговорност и взаимните усилия, положени от всички магистрати и служители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани