Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

„168 часа“: ЦРУ, СЗО и щатските центрове за контрол разследват кой е изпуснал вируса

[post-views]
Северна Корея обяви първи случай на омикрон

След близо 19 години лабораторни игри с генома на вируса е много трудно да се каже кой е виновен за „изпускането му“.

Разследване на над 300 учени установява, че от 2002 г. инжектират ХИВ в генома на SARS-CoV

Целта била да синтезират специфични антитела, които да спрат репликацията на ХИВ

След СЗО и американските Центрове за контрол и превенция тези дни и директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс заяви, че спецслужбите не знаят кога и как е станало предаването на вируса. Според нея това е станало или при контакт със заразени животни, или е в резултат на инцидент в лаборатория. Според Хейнс разузнаването продължава да работи по този въпрос и да събира информация

Дни след като бившият директор на американските Центрове за контрол и превенция (СDC) Робърт Редфийлд заяви, че коронавирусът не се е зародил в прилепи, шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който досега бе убеден противник на тази теория, също обяви своите съмнения. На 30 март той поиска ново експертно разследване на хипотезата, че COVID-19 може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай. Аргументира се с факта, че на международните експерти е отказан достъп до суровите и необработени данни за произхода на пандемията.

Няколко дни преди Гебрейесус досегашният шеф на щатските Центрове за контрол и превенция Робърт Редфийлд също в прав текст заяви: „Аз продължавам да смятам, че най-вероятният произход на вируса в Ухан е лаборатория, от която той е бил изпуснат – заяви той. – Не е нещо необичайно респираторни вируси, подлагани на обработка в лаборатории, да заразят служител на лабораторията“.

Източник: 24chasa.bg/ 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани