Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По-тясното военно сътрудничество на ЕС със САЩ, Канада и Норвегия ще доведе до голям напредък в отбраната, заяви Германия

[post-views]
ЕС започва одит на предоставената на Украйна помощ в областта на сигурността и отбраната

По-тясното военно сътрудничество на Европейския съюз със САЩ, Канада и Норвегия ще доведе до голям напредък в сферата на отбраната, заяви днес германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер преди днешното първо присъствено заседание на министрите на отбраната на страните от ЕС в Брюксел от повече от година, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Европейският проект за военна мобилност, в който се очаква да се включат Съединените щати, Канада и Норвегия, има за цел да улесни движението на войски в Европа, което според НАТО е от ключово значение в евентуален конфликт с Русия, отбелязва Ройтерс.

Очаква се днес министрите на отбраната на ЕС да разрешат на тези три страни да се включат във водения от Нидерландия проект, който има за цел да облекчи бюрократичните процедури, които значително забавят дислоцирането на военни сили.

В Европа са разположени над 70 000 военнослужещи от САЩ, отчасти за да успокоят Естония, Латвия, Литва и Полша, че ще бъдат защитени в случай на агресия от Русия, отбелязва АП.

Канада пък командва дислоцирана в региона натовска бойна част, близо до границата с Русия, а Норвегия също има военно присъствие.

Освен административните формалности при прекосяване на държавни граници, бързото придвижване на войски е спъвано и от неподходяща инфраструктура, като пътища и мостове, които са непригодни да поемат танкове и други тежки бойни машини, летища, които са с твърде къси писти за някои видове бойни самолети и пристанища, които са твърди плитки за някои видове кораби.

Това е първият случай, в който ЕС ще разреши на нечленуващи в него страни да се включат в официалната му система от военни проекти. Според Анегрет Крамп-Каренбауер присъединяването на САЩ, Канада и Норвегия „и огромна стъпка напред за практическия капацитет на европейските въоръжени сили и нова голяма стъпка в трансатлантическата взаимосвързаност и в сътрудничеството между ЕС и НАТО“.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани