Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Библиотеки в 50 френски града са получили книги на български автори

[post-views]

Библиотеки в 50 френски града са попълнили каталозите си с книги на съвременни български автори. Това съобщават от Българския културен институт в Париж, чиято е инициативата „Пътешествието на българските книги“.

По думите на Десислава Бинева, директор на института, български книги на френски език са отпътували към читатели в Ница, Париж, Тулуза, Страсбург, Лион, Марсилия, Дижон, Валанс, Брест, Кан, Перпинян, Макон, Нанси, Лил, Бордо, Рен, Авиньон, По и др.

В част от градовете са организирани и тематични дни, които представят акцентно получените книги. Любопитните читатели имат възможност да се запознаят със специално подготвени материали с повече информация за авторите, както и с кратка история на съвременната ни литература от последните десетилетия.

Сред авторите са Аксиния Михайлова, Виктор Пасков, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Капка Касабова, Ружа Лазарова, Теодора Димова, Цветан Тодоров, Юлия Кръстева и др.

Сред „пътуващите“ книги е и първата антология на българските поети – символисти, издадена на френски тази година в превод на Красимир Кавалджиев, в която са представени 14 поети, сред които Димчо Дебелянов, Иван Андрейчин, Теодор Траянов, Сирак Скитник, Яворов, Лилиев, Смирненски и др.

Кампанията „Пътешествието на българските книги“ е посветена на 24 май и месеца на българската просвета и култура. След „Българските букви“ на Сена (2019) и „Мартеница от България“ (2020), това е третата кампания на Българския културен институт в Париж.

Източник:bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани