Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейската прокуратура започна работа

[post-views]
Европейската прокуратура отчита запори за 259 милиона евро

Очаква се тя да разследва около 3000 случая годишно

Това е първата независима служба за разследване на престъпления срещу европейския бюджет

Европейската прокуратура започва работа от днес – 1 юни 2021 година. С оформянето на структурата Европейският съюз (ЕС) ще има първата независима служба за разследване на престъпления срещу европейския бюджет, прокуратурата ще допринася и за това бюджетът да носи полза за гражданите, съобщава „Правен свят“.

Службата, оглавена от Лаура Кьовеши, ще разполага с 45 милиона евро за своята дейност. Досега от 22 участващи държави само Словения не е представила кандидати за прокурори в Европейската прокуратура. От шест страни досега няма назначени прокурори, избрани измежду представените кандидати.

В прокуратурата на ЕС участват Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия. От България бяха предложени 10 и одобрени четирима прокурори, трима от които вече са постъпили на работа.

Назначените прокурори полагат клетва да изпълняват длъжността си при условията на пълна независимост в интерес на ЕС, да не търсят и да не приемат указания от външна сила и да спазват задължението за поверителност по отношение на всяка информация, с която прокуратурата разполага.

Новата прокуратура ще води разследвания, наказателно преследване и ще предава на съд извършителите на престъпления срещу общите финансови интереси. Тези престъпления включват измами, свързани с разходи и приходи; измами, свързани с ДДС (ако засягат поне две държави от ЕС и са на стойност над 10 милиона евро); пране на пари, придобити чрез измами с бюджета на ЕС; активна и пасивна корупция или присвоявания, които засягат финансовите интереси на ЕС; участие в престъпна организация, ако нейната дейност е насочена към извършване на престъпления срещу европейския бюджет.

Новата прокуратура ще допълва работата на други служби на ЕС, като ОЛАФ, Евроюст и Европол. Очаква се Европейската прокуратура да разследва около 3000 случая годишно.

Евpoпeйcĸият пpoĸypop oт Бългapия e Teoдopa Гeopгиeвa.

Делегираните прокурори пък са Cвeтлaнa Шoпoвa-Koлeвa, Димитъp Бeличeв, Бoйĸo Kaлфин и Bepoниĸa Tpифoнoвa.

Източник: epicenter.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани