Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френската армия с нов началник на Генералния щаб

[post-views]
Франция обяви шестима руски дипломати за персона нон грата заради тайна операция

Генерал Тиери Бюркар ще е новият началник на Генералния щаб на френската армия. Това съобщха от Елисейския дворец, след като президентът Еманюел Макрон официално прие оставката на настоящия началник на Генералния щаб генерал Франсоа Льокоантр.

Генерал Франсоа Льокоантр подаде преди няколко месеца оставка си на президента на република с искането да бъде освободен от поста  на 14 Юли  – националния празник на Франция. Президентът държи да приветства в негово лице един голям воин, велик военачалник и слуга на държавата, се казва в официалното съобщение на Елисейския дворец.

Смяната в командването идва в ключов момент на въоръжените сили на Франция. Миналата седмица президентът Еманюел Макрон обяви плановете си да започне поетапното изтегляне на френските военни от Мали, където от години Париж воюва с радикални ислямистки организации в района на Западна Африка.

Тази задача изглежда ще падне върху плещите на генерал Тиери Бюркард, който в момента е началник на Генералния щаб на Сухопътните сили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани