Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО с предупреждение: Олимпийските игри в Токио под карантина

[post-views]
СЗО добави два нови подварианта на коронавируса Омикрон към списъка за наблюдение

Твърде бързата отмяна на противоепидемичните мерки срещу Ковид-19, дори и в страни с високи нива на ваксинация ще има последици. За това предупреди Световната здравна организация, в момент когато жертвите на заболяването по света прескочиха поредната критична граница. По рано през деня в Токио обявиха извънредно положение заради ръст на заболелите от Ковид-19, независимо, че след две седмици градът ще е домакин на летните Олимпийски игри.

Опасенията, че Летните олимпийски игри ще се проведат с малко или въобще без публика се оправдаха. Спортното мероприятие ще мине под сянката на обявеното от властите в Токио извънредно положение. Част от ограниченията включват забрана за продаването на алкохол в заведения и ресторанти, както и съкращаване на работно им време. Властите в японската столица взеха крайното решение, след като за поредна седмица регистрират чувствителен ръст на заболелите. За последните 24 часа бяха отчетени над 2000 нови случая, една трета от които са от новия Делта вариант на Ковид-19. И докато в световен мащаб броят на смъртните случаи прескочи границата от 4 милиона души, СЗО излезе с предупреждение за опасността от твърде бързата отмяна на противоепидемичните мерки. Повод за това стана намерението на Великобритания да отмени носенето на маски, както и спазването на социална дистанция.

Майкъл Райън – директор на Програмата за извънредни ситуации към СЗО:

„Моят съвет е да бъдем предпазливи при отмяната на обществените и социални мерките, в настоящия контекст, защото това може да има последствия.“

Само преди дни СЗО предупреди, че заради Делта мутацията светът е заплашен от четвърта вълна на инфекцията, като основна причина за това ще бъде протичащата ваксинация в световен мащаб, защото докато в едни страни тя напредва в други, в частност в Азия и Африка, изостава драстично.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани