Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша купува 250 танка „Ейбрамс”

[post-views]
Полша купува 250 танка „Ейбрамс”

Варшава ще се въоръжи и с турски дронове „Байрактар”

Полша обяви закупуването на 250 от последната модернизирана версия на танка „Ейбрамс” от САЩ на стойност 6 млрд. долара. Това значително би разширило модерните възможности на бронираните части на полската армия. Първата подобна сделка е от 2002 г., когато бяха купени 128 броя германски Leopard 2A4. През 2013 г. министерството на отбраната във Варшава купи още 119 броя танкове A4 и A5 от Германия.

„Нашата армия ще подобри качествата си с голям брой танкове, които са най-модерните в света”, каза пред репортери вицепремиерът Ярослав Качински, който е лидер на управляващата националистическа партия „Право и справедливост” (ПиС), съобщи АФП. „Ако всичко върви добре, доставките ще започнат през следващата година”, каза той. 

Министерството на отбраната във Варшава заяви, че поръчката е за 250 танка M1A2 SEPv3. Полша купува машините с цел предотвратяване на потенциална атака от страна на Русия, предаде EU Observer, позовавайки се на думи на министъра на отбраната Мариуш Блашчак. Той каза на пресконференция: „Разбира се, това е в отговор на предизвикателствата пред нас в контекста на международната сигурност и целта ни е да възпрем потенциален агресор, а всички знаем кой е този агресор”. По думите му 23,3 млрд. злоти са предвидени за танковете и за съпровождащите логистични и обучителни програми, обновяване на инфраструктурата и купуване на муниции.

Миналата година САЩ и Полша подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, а Вашингтон заяви, че ще изпрати допълнителни 1000 военнослужещи на ротационен принцип в Полша освен 4500, вече разположени там. Това е част от по-широк отговор на НАТО на опасенията в региона, предизвикани от анексирането на територия на съседна Украйна от Русия през 2014 г.

В търсене на замяна на проектираните по съветско време T-72 и PT-91 през 2019 г. Полша изяви интерес към подкрепяния от Франция и Германия проект за европейски основен боен танк, но не последва някакво обвързващо предложение. През май Полша обяви, че ще купи 24 въоръжени дрона „Байрактар TB2“, производство на Турция, и така ще стане първата страна от НАТО с подобни бойни безпилотни машини.

Най-ново

Единична публикация

Избрани