Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия, Таджикистан и Узбекистан ще проведат маневри по границата с Афганистан

[post-views]
Руското министерство на отбраната: В Макеевка са загинали 89 руски войници; главна причина за атаката е неразрешено използване на мобилни телефони

Русия, Таджикистан и Узбекистан обявиха, че планират да проведат през август съвместни военни учения по границата с Афганистан, където талибаните водят от месец май мащабна офанзива срещу правителството в Кабул, предаде Франс прес.

„Съвместните учения с военни контингенти от Русия, Узбекистан и Таджикистан ще се състоят от 5 до 19 август в Хатлонска област“, разположена в южната част на Таджикистан, до границата с Афганистан, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Според руския генерал Александър Лапин, тези маневри ще симулират елиминирането на „отделения на нелегални въоръжени формирования, проникнали на територията“ на Таджикистан. В тях ще участват планински бригади, артилерия и подразделения за електронна война.

Източник от министерството на отбраната на Таджикистан посочи пред агенция Интерфакс, че тези маневри целят „да защитят таджикистанско-афганистанската граница в случай на пробив на бойци“ от Афганистан и ще включват авиация, противовъздушна отбрана и танкове.

Съвместните учения се провеждат в момент, когато ситуацията в Афганистан се влошава бързо. Страната има над 1200 км обща граница с Таджикистан.

Откакто започнаха в началото на май офанзива срещу афганистанската армия, възползвайки се от изтеглянето на чуждестранните войски, талибаните завзеха големи, предимно селски територии, особено в северната и западната част на страната, далеч от традиционните си бастиони в Южен Афганистан. Те завладяха и множество гранични пунктове с Пакистан, Иран, Туркменистан и Таджикистан и обсаждат множество столици на афганистански провинции. Лишените от американска подкрепа войници на правителството в Кабул оказват слаба съпротива и над хиляда от тях потърсиха в началото на този месец убежище в Таджикистан, който мобилизира 20 000 резервисти.

Русия запазва близки връзки с централноазиатските бивши съветски републики и се опасява от евентуална нестабилност в този район, където има военни бази. Миналата седмица Москва обвини САЩ, че постигнатият от талибаните бърз напредък се дължи на прибързаното изтегляне на американските сили от Афганистан.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани