Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Нигерийската армия е заловила високопоставен член на Боко Харам

[post-views]
Нигерийската армия спаси 13 заложници от екстремистка групировка

Нигерийската армия съобщи, че е арестувала високопоставен член на ислямистката групировка Боко Харам в северния щат Борно, където е съсредоточена активността на екстремистите, предаде Асошиейтед прес.

Военният говорител Ониема Нвачукву каза, че Яви Моду е бил задържан край важен път, където от години има кървави сблъсъци между армията и джихадистите.

Нигерийски военни са претърсила две места в Борно и съседни райони, където се правели самоделни взривни устройства. Смята се, че обектите са били използвани от Боко Харам и от отцепилата се от нея групировка „Ислямска държава в провинция Западна Африка“. Иззети били 251 чувала с материали за направата на експлозиви и били задържани двама терористи от Боко Харам.

Съобщението беше направено една седмица след като нигерийската армия съобщи, че близо 6000 членове на джихадистката групировка са се предали в североизточната част на страната – едно от най-масовите дезертьорства в редиците на Боко Харам, откакто бунтът на екстремистите започна преди 12 години, отбелязва АП.

Нвачукву каза, че очевидното изчерпване на силите на джихадистката групировка я кара отчаяно да се запасява с материали за бомби, за да прави взривни устройства, с които да сее терор срещу невинни цивилни.

По оценки на Програмата но ООН за развитие конфликтът в Нигерия е отнел живота на 350 000 души, от които 314 000 са косвени жертви.

Източник: bta.bg/

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани