Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна провежда военни учения с участието на САЩ и други съюзници от НАТО

[post-views]
Раздалечаването на силите в Източна Украйна е приключило

Украйна днес започна съвместни военни учения със САЩ и с други страни от НАТО, след като в съседните Русия и Беларус се проведоха широкомащабни учения, които разтревожиха Запада, предаде Ройтерс.

Украйна, която от 2014 г. води война с подкрепяните от Русия сепаратисти, търси все по-близка интеграция със западните военни, надявайки се един ден да се присъедини към НАТО, отбелязва агенцията.

Говорител на украинското министерство на отбраната каза, че 4000 украински военни и 2000 от други страни участват в учението „Бърз тризъбец – 2021 г.“, което ще продължи до 1 октомври.

„Вярвам, че всички вие ще концентрирате цялото си знание и всичките си усилия, за да покажете на страните агресори, че нямат никакъв шанс“, заяви Ихор Палахнюк – командващ ученията от украинска страна по време на церемония по откриването в Международния център за мироподдържащи операции „Яворив“ в западната част на Украйна.

Американските военни съобщиха, че в ученията участва бойна група от Националната гвардия на Вашингтон, разположена в Украйна от април насам като част от многонационални тренировъчни сили. Военни от общо 12 страни ще се включат в учението, „за да подобрят оперативното взаимодействие между съюзниците и държавите партньори“ и за да демонстрират своята решителност, се казва в изявлението.

Учението започва скоро след като Русия и Беларус проведоха големи военни маневри през последните седмици в близост до границите на НАТО и ЕС, в които, според Москва, са се включили 200 хиляди военни. Киев и НАТО също така обвиняват Русия за разполагането на допълнителни военни части близо до украинските граници тази година.

Днес около 20 руски военни кораба започнаха широкомащабни учения с бойна стрелба в Черно море.

През юни Украйна, САЩ и други съюзници проведоха военноморското учение „Морски бриз“ в Черно море и в Южна Украйна, въпреки призивите на Русия то да бъде отменено.

През юли Украйна, САЩ, Полша и Литва проведоха още едно учение с участието на 1200 военни.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани