Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Румъния започват ученията Noble Blueprint 21 с участието на България

[post-views]
В Румъния започват ученията Noble Blueprint 21 с участието на България

Букурещ. В периода 26-28 октомври Съвместното командване на съюзническите сили на НАТО в Неапол, Италия (JFC Naples) организира в Румъния учението Noble Blueprint 21 като част от програмата за съвместни маневри и обучение, предназначени за укрепване на мерките за колективна отбрана на членовете на Алинаса. Това съобщиха от Генералния щаб на Военноморските сили на северната ни съседка, предава държавната информационна агенция Agerpress.

ВМС посочват в прессъобщение, че основната цел на учението Noble Blueprint 21 е да предостави на политическите и военните власти на НАТО необходимата подкрепа за проектиране, организиране и провеждане на операции в отговор на възможни регионални кризи в съответствие с чл. 5 от Договора за Северноатлантическия съюз, под командването на Обединеното командване на съюзническите сили на НАТО.

Noble Blueprint 21 допринася за укрепване на информационната база на командирите на оперативни и тактически структури на НАТО, за синхронизиране на оперативните процедури и способностите за реагиране.

В планираните дейности в Румъния участват ръководителите на някои централни военни структури на НАТО, както и ръководителите на някои военни структури от Румъния и България.

Учението, водено от командващия на Съюзническото съвместно командване на НАТО в Неапол, адмирал Робърт П. Бърк (САЩ), ще завърши в Кюстенджа, за да се подчертае важността на гарантирането на сигурността и стабилността в Черноморския регион.

„В динамична и нестабилна среда за сигурност северноатлантическото сътрудничество е все по- необходимо и оправдано. НАТО е силна организация благодарение на сплотеността на своите членове и гарантира сигурността на всяка държава от Алианса. С влизането на Румъния и България в него, НАТО засили присъствието си на Източния фланг, а съюзническите инициативи засилват способностите на НАТО за бързо реагиране в подкрепа на отбраната, възпирането и бързата военна реакция при кризисни ситуации в Черноморския регион“, отбелязват още в съобщението от ВМС на Румъния.

Източник: Агенция „Фокус”

Най-ново

Единична публикация

Избрани