Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция оборудва танкове с двигатели от Южна Корея

[post-views]
Турция оборудва танкове с двигатели от Южна Корея

Димитър СТАВРЕВ

Целта на Анкара е независимост от доставките от ЕС

На 22 октомври 2021 г. турската компания BMC подписа споразумения с южнокорейските производители Doosan и S&T Dynamics за доставка на двигатели и скоростни кутии за най-новия турски танк Altai. Според Defence World информацията е потвърдена от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Проектирането на основния боен танк (ОБТ) Altai стартира в Турция през 2008 г. През ноември 2018 г. Дирекцията на турската отбранителна индустрия (органът за отбранителна аквизиция) подписа договор с турската компания BMC за производството в 2 етапа на първата серия танкове Altai с общо 250 машини.

Очаква се ОБТ Altai да бъде приет на въоръжение до края на 2021 г.  Програмата обаче е в застой поради политически различия между Турция и Германия, която първоначално се разглеждаше като доставчик на агрегати. Турските разработчици планираха да оборудват Altai с двигател MTU и скоростна кутия RENK. Преговорите с германските производители, които продължиха няколко години, в крайна сметка се провалиха поради налагането на ембарго от властите на ФРГ върху доставката на оръжия и военно оборудване за Анкара. Тези мерки последваха след участието на турските военни във гражданската война в Сирия.

Масата на ОБТ Altai е 60 т. Досегашните прототипи имат основно стабилизирано 120-мм оръдие и сдвоена с него 12,7-мм картечница. Танкът може да достигне скорост на шосе до 70 км/ч, а пробегът е около 500 км.

Договорът с BMC предвижда, че на първия етап ще бъдат сглобени 40 танка от версията Altai T1, на втория – още 210 танка Altai T2. Този вариант e с подобрена броня и оръжия. Договорът включва също логистичен пакет и обучение на екипажи. Турското МО възнамерява да закупи общо 1000 танка Altai, след което ще започне производството на безпилотна версия на бойната машина.

„Княз Олег успешно изстреля ракета „Булава

На 21 октомври 2021 г. руското МО съобщи, че руската стратегическа подводница с балистични ракети „Княз Олег” изстреля успешно междуконтинентална балистична ракета (МБР) Р-30 „Булава”. Пускът бе осъществен от акваторията на Бяло море по цел на полигона „Кура” на полуостров Камчатка. Пускът бе в рамките на държавните приемни изпитания преди приемане на подводницата на въоръжение.

От МО на Русия уточниха, че ракетата е изстреляна от подводно положение на подводницата. Според данни от обективния контрол бойните части на ракетата са поразили успешно целите в определения район на полигона в предвиденото време.

К-552 „Князь Олег” е първата серийна стратегическа подводница с балистични ракети от модернизирания проект 955А. Атомната подводница бе пусната на вода през юли 2020 г. и трябва да постъпи в Тихоокеанския флот на Русия.

Лидерната подводница, проект 955А „Княз Владимир”, бе приета на въоръжение на 12 юни 2020 г. Продължава строителството на още 3 подводници от този проект: „Генералисимус Суворов”, „Император Александър III” и „Княз Пожарски”. Всяка подводница проект 955А е въоръжена с 16 твърдогоривни МБР БРПЛ Р-30 „Булава” (НАТО SS-N-32). Подводниците имат и 6 торпедни апарата с калибър 533 мм, от които могат да бъдат изстреляни торпеда, торпедо-ракети РПК-6М „Водопад”, крилати ракети, мини (боекомплект до 40 броя).

Smart Shooter с технология „един изстрел, едно попадение

Smart Shooter ще участва на изложения във Франция и Испания, за да представи системата си за управление на огъня на правителства, които се интересуват от технологиите за борба с безпилотни летателни апарати и укрепването на силите за вътрешна сигурност. Израелската компания е известна със семейството си решения SMASH и вече изложи в Париж своите дистанционно управляеми оръжейни станции Smash 2000 Plus и Smash Hopper.

Семейството от решения SMASH на компанията може да бъде интегрирано в щурмови пушки, а бизнесът е специализиран в способноста „един изстрел, едно попадение” за противодействие на малки заплахи като БЛА, което означава, че системата контролира огъня на пушката, така че всеки изстрел да бъде произведен само когато движещата се цел е в полето на прицела й.

Системата е кинетично решение, което позволява на военнослужещите да свалят дронове с помощта на пушка за разлика от други системи за борба с безпилотни летателни апарати, които използват радар и оптика за заглушаване на сигнала за БЛА.

Държавните изпитания на Т-14 „Армата завършват догодина

Държавните изпитания на най-новите руски основни бойни танкове (ОБТ) Т-14 на платформата „Армата” трябва да приключат през 2022 г. „Държавните изпитания на нови танкове Т-14 продължават с положителни резултати. Според плана те трябва да приключат през първата половина на 2022 г.”, сподели източник от руския ВПК.

Т-14 „Армата” е единственият в света танк от 3-то следвоенно поколение. Куполът на танка е необитаем, а екипажът за първи път е разположен в бронирана капсула, отделена от боеприпасите.

На отбранителното изложение „Армия-2018” руското МО подписа договор за закупуване от производителя „Уралвагонзавод” на 132 ОБТ Т-14 и БМП Т-15 на платформата „Армата”.

Министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров уточни, че серийното производство на Т-14 ще започне през 2022 г.

На базата на универсалната тежка платформа от ново поколение „Армата” се планира създаването на 28 вида бойни машини: танкове, БМП, БРЕМ, тежки бронетранспортьори, танкоподдържащи машини, машини за разузнаване, инженерни машини и КЩМ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани