Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Свързана с ИД групировка уби армейски генерал при нападение в Нигерия

[post-views]
Нигерийската армия спаси 13 заложници от екстремистка групировка

Генерал от армията на Нигерия и трима войници са били убити вчера при нападение на клон на терористичната организация „Ислямска държава“ в североизточната част на страната, съобщиха военни източници и властите, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Нападателите от „Западноафриканска провинция на Ислямска държава“ (ЗПИД) се отцепиха преди пет години от екстремистката групировка „Боко Харам“, заклеха се във вярност на ИД и оттогава се сражават срещу нигерийските правителствени сили.

Армейският говорител бригаден генерал Ониема Нвачукву каза, че войниците са се натъкнали на бойци на ИД в района Аскира Уба, щата Борно, избухнало е ожесточено сражение и няколко екстремисти са били убити.

В сражението е загинал и бригаден генерал Дзарма Зиркусу, каза още говорителят.

Цел на атаката, започнала преди четири дни, е била и военна база, предаде АП.

Щатът Борно е епицентър на бунта на ислямистите, който се разпростря и в съседните Чад и Камерун и отне живота на повече от 300 000 души. Милиони други са зависими от хуманитарна помощ, съобщи ООН.

Военни източници и местни жители казаха, че бойци на ЗПИД са нападнали Аскира вчера сутринта с 12 бронирани автомобили, изгорили са къщи, магазини и училище и за принудили някои местни жители да избягат.

Армията изпратила подкрепления, но битката продължавала до късните следобедни часове.

Селището Аскира е на около 150 километра южно от столицата на Борно Майдугури и е в съседство до горския масив Самбиса, където е оперативната база на „Боко харам“ и ЗПИД.

Съобщено беше, че бойци на ЗПИД са извършили отделно нападение срещу град Майдугури, но няма данни за жертвите там.

Миналия месец нигерийската армия каза, че е убила новия ръководител на ЗПИД при военна операция, само седмици след като беше обявена смъртта на бившия лидер Абу Мусаб ал Барнауи.

  Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани