Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Назоваха цел номер 1 на Третата световна война

[post-views]
Назоваха цел номер 1 на Третата световна война

Малкият остров Шемя в Аляска може да се превърне в основна цел в конфликт между Съединените щати с равен враг като Китай и Русия. Наскоро американските сили за специални операции проведоха тренировка за защита на острова. Въпреки че в случай на избухване на Трета светова специалните части едва ли ще помогнат.

Островът, който е част от Алеутския архипелаг, е един от най-отдалечените географски обекти от континенталната част на Съединените щати; той се намира приблизително по средата между Аляска и Камчатка. В него се помещава мощният радар AN/FPS-108 Cobra Dane на американската система за предупреждение за ракети нападения – наскоро модернизирана – и стратегическо летище с трикилометрова писта, способна да приема всички видове самолети.

Шемя придоби голямо значение още в годините на Студената война. В допълнение към противоракетния радар и центъра за електронно разузнаване, тук постоянно са били разположени специализирани шпионски самолети RC-135 Cobra Ball, които да прихващат телеметрията на съветските балистични ракети, летящи към полигона Кура в Камчатка.

След това международната обстановка беше донякъде успокоена и Шемя започна по-често да се споменава, като летище за аварийно кацане на пътнически лайнери, летящи през океана по северните маршрути. Но сега, в епохата на „състезанието на великите сили“, всичко отново бързо се променя.

Предвид местоположението на острова и стратегическото значение на неговите съоръжения, Шемя може да се превърне в основна цел за тези най-велики сили във въоръжени конфликти. Освен това тези заплахи могат да варират от масивен удар с балистични и крилати ракети до кацане на специални части – ако искат да превземат острова с неговото оборудване цяло и невредимо.

По време на учението на острова бяха разположени „Зелени барети“ – те патрулираха крайбрежието с бъги MRZR и сканираха небето чрез прицела на ПЗРК Stinger. Маневрите на Шемя са още един знак, че САЩ укрепват отбранителните си позиции в Тихия океан, пише The Drive.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани