Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън поздрави експертите на НАСА за пускането на телескопа „Джеймс Уеб“

[post-views]
Открита е най-старата черна дупка в света

Президентът на Съединените щати Джо Байдън поздрави експертите на НАСА за пускането на телескопа „Джеймс Уеб“ и призна, че успехът на този проект не е гарантиран.

„Уеб е ярък пример за това какво можем да постигнем, ако мечтите са големи“, се казва в изявлението на Байдън, публикувано в „Туитър“.

От своя страна американският вицепрезидент Камала Харис определи изстрелването на телескопа като важно историческо събитие.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ беше успешно изведен в орбита с ракета-носител „Ариана 5“ от базата на Европейската космическа агенция във Френска Гвиана. Мисията е обща на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Проектът на стойност 10 милиарда долара е подготвян в продължение на 30 години и се смята за едно от най-големите научни постижения на 21-и век.

18-те шестоъгълни огледала на телескопа са направени от добре понасящия разликите в температурите в космоса берилий. Той е покрит със злато, тъй като златото отразява много добре инфрачервените вълни.

„Джеймс Уеб“ ще наблюдава звездните обекти на близо милион и половина километра от Земята, а целта е да бъдат открити най-ранните възможни звезди, за да се разбере историята на Вселената.

Източник: bnr.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани