Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС работи по съвместен отговор на писмото от Русия

[post-views]
Фон дер Лайен: Политиката на Кремъл е опасна, но Европа е подготвена

ЕС работи по съвместен отговор на писмо, изискващо гаранции за сигурността, което много от страните членки получиха от Русия по-рано тази седмица, предаде Ройтерс, позовавайки се на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Русия принуди НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да преговарят за регионалната сигурност, като струпа около 100 000 военни близо до Украйна, въпреки че отрича да възнамерява да нахлуе в страната.

„Работим по координацията на отговора (. . .) Ние сме обединени в ЕС, следователно е ясно, че отговорът ще отразява това единство“, каза Фон дер Лайен пред репортери в Хелзинки.

По-рано тази седмица Русия изпрати писма до НАТО и страните членки на ОССЕ, включително Финландия, в което поиска правно обвързващи гаранции за сигурност.

„Преди всичко останало Русия трябва да деескалира“, каза финландската министър-председателка Сана Марин, с която Фон дер Лайен се срещна във финландската столица.

Финландия, която е страната членка на ЕС с най-дълга граница с Русия и не членува в НАТО, следи с все по-голяма загриженост повишаващата се агресивност на по-голямата си съседка.

Фон дер Лайен призова Русия да се завърне на пътя на „мира и диалога“. „В случай на по-нататъшна военна агресия срещу Украйна от наша страна ще има финансови и икономически санкции (. . .) Надяваме се това да не е необходимо“, каза тя.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани