Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: До седмици НАТО решава за нови бойни групи в Централна и Източна Европа

[post-views]
Столтенберг: До седмици НАТО решава за нови бойни групи в Централна и Източна Европа

В рамките на няколко седмици военното командване на НАТО ще вземе решение дали да изпрати нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Това каза генералният секретар Йенс Столтенберг след първия ден от заседанието на министрите на отбраната на Алианса.

Столтенберг за пореден път заяви, че няма никакви признаци за деескалация от страна на Русия, нито оттегляне на войски или оборудване. По думите му тя поддържа масови нападателни сили, готови за атака, от Крим до Беларус:

„Не знаем какво ще се случи в Украйна. Но ситуацията вече показва, че сме изправени пред криза на европейската сигурност. Москва ясно показа, че се готви да оспори основните принципи на нашата сигурност, които съществуват от десетилетия и то чрез употреба на сила. Съжалявам да го кажа, но това е новото нормално в Европа“, заяви Столтенберг.

Генералният секретар допълни, че се подготвя допълнително подсилване на източния фланг, за да няма погрешни сметки за волята на НАТО да защитава всички свои съюзници:

„Министрите решиха да развият варианти за допълнително укрепване на сдържането и отбраната на НАТО. В т.ч. се обмисля установяването на нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Те приветстваха предложението на Франция да ръководи такива групи в Румъния. Нашето военно командване ще изработи подробностите и ще ни информира в рамките на няколко седмици“.

Днес е заседавала и групата за ядрено планиране, която е изразила безпокойство от модернизирането на ядрения арсенал в Русия и Китай и от продължаващия риск за разпространение на ядрено оръжие.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани