Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция ще достави оръжия на Украйна, заяви премиерката Андершон

[post-views]
Две жени бяха убити при атака в училище в Швеция

Швеция ще скъса с досегашната си доктрина, изключваща доставка на оръжия за воюваща страна и ще изпрати 5000 противотанкови оръжия на Украйна, заяви премиерката Магдалена Андершон, цитирана от Франс прес.

Това извънредно решение е без прецедент от 1939 г., когато Швеция подкрепи Финландия срещу СССР, заяви премиерката. „За мен като министър председател първият и единствен въпрос е какво ще защити най-добре сигурността на Швеция и шведския народ“, подчерта тя. „Заключението ми е, че нашата сигурност ще бъде защитена най-добре, като защитаваме възможността на Украйна да се защитава срещу Русия“, добави Андершон на пресконференция.

Освен противотанковите оръжия Стокхолм ще достави на Киев 135 000 полеви дажби, 5000 бронежилетки и 5000 каски.

Освен това въоръжените сили на Украйна  ще получат и финансова подкрепа на стойност 400 милиона крони (42,78 милиона долара), добави премиерката, цитирана от ТАСС.

Германия също обяви по-рано днес промяна на политиката си, която изключваше доставка на оръжия на Украйна, припомня АФП.

Унгарският премиер Виктор Орбан от своя страна заяви., че няма да изпрати оръжия в Украйна, но ще окаже помощ на всички бежанци от страната, предаде Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани