Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън: НАТО не търси конфликт, но ако той дойде при нас, Алиансът ще е готов да се защити

[post-views]
Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че НАТО не търси конфликт, но ако той дойде при нас- алиансът ще е готов да се защити. Блинкън направи коментара си на срещата на външните министри от Алианса, посветена на Украйна.

На днешното заседание на министрите на външните работи от НАТО България не е поставяла въпроса за по-силно съюзническо присъствие на своя територия, заяви пред журналисти в Брюксел министър Теодора Генчовска.

Министър Генчовска уточни, че предстои командващият силите на НАТО Тод Уолтърс да представи комплект от мерки в тази насока.

По-рано в петък говорителят на държавния департамент Нед Прайс заяви пред „Хоризонт“, че ангажиментът на НАТО по чл. 5 е свещена дума и припомни казаното от президента Байдън, че Пактът ще се бори за всяка педя територия на Алианса.

Алиансът няма да отговори положително на исканията на Украйна за въвеждане на зони, забранени за полети, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той се мотивира с отговорността войната да не надхвърли границите на Украйна:

„Така че ние ясно заявихме, че не възнамеряваме да влизаме в Украйна – нито наземно, нито във въздуха. Единственият начин да изпълним искането за зони, забранени за полети, е да изпратим изтребители на НАТО там и след това да наложим такава зона, като стреляме по руските самолети“.

„Целта ни е да защитим 1 млрд. души от съюзническите страни“, каза още той.

Столтенберг потвърди, че алиансът няма да създаде зона, забранена за полети над украинската територия, но обеща допълнително да подкрепя отбраната на Киев в отговор на руската атака.

„Това е войната на президента Путин, тази, която той е избрал, планирал и която води срещу мирна страна. Ние призоваваме президента Путин незабавно да спре тази война, да изтегли всичките си сили без условия и да се ангажира с истинска дипломация сега“, каза Столтенберг на брифинг за пресата след среща в Брюксел.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани