Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Украйна – ден 12. Украйна и Русия подновиха преговорите за спиране на конфликта

[post-views]
Войната в Украйна – ден 12. Украйна и Русия подновиха преговорите за спиране на конфликта

Русия обяви, че отваря хуманитарни коридори, които да позволят на хората да се евакуират от най-засегнатите от военните действия градове- включително столицата Киев, Харков, Суми и Мариупол. И докато руската армия продължава офанзивата в южните и източните части на Украйна, в Беларус започна третата среща между представители на Киев и Москва в опит да се сложи край на насилието. Засега шансовете за пробив са малки.

Във фокусът на разговорите, които ще се проведат в Беларус, ще е именно условията за създаването на хуманитарни коридори за евакуацията на хората от най-засегнатите от конфликта места.

През деня Москва обяви, че ще отвори прозорец за евакуацията на хората, но намеренията й бяха посрещнати с предпазливост в Киев, след като стана ясно, че повечето от обявените маршрути водят или към Беларус или към Русия.

За украинското правителство това е цинично, като според Киев с действия си Москва използва страданието на хората с пропагандна цел, за да може да нарече инвазията си в Украйна освободителна мисия. Припомням, че руският президент Владимир Путин даде началото на операцията с претекст, че иска да отстрани управляващите по думите му в Киев „фашисти“. За сега обаче основния бежанския поток върви към Европа, което поставя под въпрос твърденията на руската страна.

На фона на обявеното примирие обаче боевете в Украйна продължават в пълна сила, като от страната продължават да идват съобщения, че руската армия подлага на безразборен обстрел населени райони.

Такъв е случая с малкия град Миколаев, който през уикенда се оказа арена на ожесточени сблъсъци между украинската и руската армии.

Тежки боеве се водят и край град Чухуев, който се намира в района на втория по-големина град Харков, като украинското командване твърди, че е успяло да изтласка окупационни сили.

Съобщения за боеве идват и от района на столицата Киев, като през уикенда руската армия успя да превземе малкото градче Ирпен.

В същото време Русия продължава да изпада в международна изолация, след решението на още страни да се присъединят, към наложите от международната общност санкции. Сред тях са Нова Зеландия, която издаде забрана  на 100 руски лица да влизат в страната, както и затварянето на морското си и въздушното си пространство за руските самолети и кораби. ЕС също обяви, че готви нови санкции срещу Русия, в опит да принуди страната да прекрати военните действия в Украйна. И докато международният натиск срещу Русия расте, Китай, смятан за традиционен съюзник на Москва обяви, че започва да предоставя хуманитарна помощ за Украйна.

Междувременно заради кризата цената на петрола достигна до най-високите си цени от 13 години насам, като барел от черното злато се продава за 139 долара. Експерти прогнозират, че тенденцията ще се запази и в близко бъдеще.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани