Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Имаме полигон на световно ниво

[post-views]

Полигон „Ново село” е на световно ниво и има стратегическо месторазположение в контекста на европейската архитектура на сигурността. Това заяви началникът на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната полковник Явор Матеев на брифинг по време на неотдавнашното международно компютърно подпомагано учение „SABER GUARDIAN”.
В мащабната проява участваха над 700 военнослужещи от 13 държави – партньори и съюзници от НАТО. Това беше най-голямото учение на Сухопътните войски за годината до момента.

Повече от две седмици участниците живяха и работиха в новите корпуси на така наречената американска част на полигона, която включва общо 80 сгради и различни инфраструктурни съоръжения и елементи. За първи път на ВИП-деня журналисти от различни медии влязоха в новата база, за да присъстват на учението.
Полковник Матеев изтъкна, че „Ново село” е съвместно съоръжение и всички сгради, включително тези, които са изградени и реновирани от американска страна, остават собственост на България. Инвестициите от САЩ в полигона възлизат на повече от $60 млн.
Сега „Ново село” вече има две части – българска и американска, която е предната оперативна база. В съоръжението се включва също учебен полигон с по-малки полигони.
Полигонът е с дължина от 5 до 8 км. по фронта и 18-20 км. в дълбочина. Общата му площ възлиза на 144 кв. км. или 40 700 декара.
„Ново село” е открит през 1962 г. и досега се използва интензивно за мащабни учения на различни по големина и огнева мощ бойни единици. През десетилетията полигонът е разлюляван от грохота на всевъзможна тежка техника, която е била на въоръжение в Българската армия. Разтърсван е от тътена на стрелби с всички видове оръжия във войската. Тук през май 1963 г. дори се извършва първият ракетен пуск у нас, като ракетата „Луна – М”, изстреляна пред погледа на Тодор Живков и други ръководители на страните от Варшавския договор, улучва безпогрешно целта на около 20 м. разстояние.
През последните години полигонът продължава да се използва интензивно от Българската армия за занятия и учения. Освен стрелби с различни типове оръжия и боеприпаси, съоръжението позволява и продължително обучение с разполагане на военно формирование с големина до бригада.
С последователност от половин година на „Ново село” се състояха сертификациите на първите три от общо шестте батальонни бойни групи, които Сухопътните войски изграждат. През май идва ред на четвъртата. Естествено, сертификацията ще е пак на „Ново село”.
Разположението на полигона дава възможност за разнообразни връзки за транспортиране на товари и хора. На 45 км. от него се намира военно летище „Безмер”, а на 100 км. и на 210 км. – съответно гражданските аерогари Сарафово и Пловдив.
На 18 км. е жп-гара Стралджа, а на 30 км. – Зимница. Пристанищата в Бургас и Варна отстоят от полигона съответно на 100 и 150 км.
В българската част на „Ново село” има всички условия за живот и обучение на 250 военнослужещи. Капацитетът на американската част, тоест на новоизградената предна оперативна база е 2200 военнослужещи. Тази част започва да се изгражда през 2009 г. в изпълнение на подписаното през 2006 г. от България и САЩ двустранно споразумение в областта на отбраната. Документът е всъщност рамката за засилено отбранително сътрудничество между двете държави.
Модерно оградно съоръжение опасва новата част – предната оперативна база. Сигурността и охраната на външния и вътрешния периметър на полигона се осигуряват от българската Военна полиция. Сградите са построени от модерни материали, повечето от тях са сглобени от леки конструкции, подобно на базите, които бързо се строят на мисиите на НАТО.
От 80-те постройки на новата част, най-голям брой – 19, са казармените сгради. В просторната и модерна столова, оборудвана с най-съвременна кухненска техника, може да се хранят в удобни и хигиенични условия едновременно 1000 души.
Базата разполага с 5 батальонни щаба, както и с толкова работилници за техника. Депата за опасни отпадъци са три. В базата има бригаден щаб, сграда за комуникационно оборудване, противопожарна служба, помпена станция с резервоар, горивозарядна станция, пречиствателна станция. Обширният район разполага също с магазин, поща, медицинска служба, клуб, пералня и бръснарница, фитнес център. В базата има дори театър и църква.
Десетки са вече ученията, който са се разигравали на „Ново село” през годините с участието на български и американски формирования. Почти във всички случаи рамо до рамо с тях са тренирали и воини от много други страни – съюзници от НАТО или членове на „Партньорство за мир”.
Така се дава възможност да се увеличава оперативната съвместимост, изтъкна полковник Матеев. По думите му, в наши дни новите реалности, общото използване на ресурсите и оборудването за учения придобиват все по-голямо значение и стават все по-важни. „Ново село” напълно отговаря на тези модерни тенденции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани