Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва скара Париж и Лондон

[post-views]

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е готов да отмени сделката за продажбата на втори хеликоптероносач „Мистрал” на Русия, ако Европейският съюз реши да разшири санкциите срещу Москва, съобщи през седмицата Радио „Свободна Европа“.
Вторият кораб все още не е платен, което прави възможно спирането на сделката, ако ЕС се съгласи да разшири мерките срещу Русия, каза Оланд. По думите му санкциите няма да засегнат доставката на първия хеликоптероносач „Владивосток”, който вече е платен и ще бъде доставен през октомври.
Междувременно външните министри на ЕС се събраха във вторник, за да обсъдят въвеждането на нови санкции срещу Русия, заради предполагаемата и роля в свалянето на малайзийския пътнически самолет. Политическите раздори вътре в съюза обаче не позволиха договарянето на нови санкции, коментира „Файненшъл таймс”. Вместо това министрите поискаха ЕС да предложи широкомащабни мерки срещу Русия – но само ако тя не сътрудничи със Запада занапред, отбелязва вестникът. Все пак хардлайнерите в ЕС успяха да изтръгнат отстъпка, която се изрази в това, че от Еврокомисията за първи път ще бъде поискано да представи опции за по-широки икономически санкции, включително за блокиране на руския достъп до европейските капиталови пазари и ограничения върху военни и други „чувствителни“ технологии, коментира вестникът.
Оръжейните санкции напрегнаха отношенията между Франция и Великобритания.
Лидерът на социалистите във Франция Жан-Кристоф Камбаделис обвини ръководството на Великобритания в лицемерие. По-рано британският премиер Дейвид Камерън Камерън остро разкритикува френските власти за продажбата на хеликоптероносачи „Мистрал“ на Русия, а в същото време Великобритания продължава да доставя различни оръжия на Москва. Това стана ясно, от доклад, представен през седмицата в британския парламент.
В доклада се посочва, че 251 издадени от британското правителство лиценза, които позволяват продажбата на контролирани стоки на обща стойност около 167 млн. евро, продължават да са в сила. Тези лицензи разрешават продажбата на снайперски карабини, муниции за леко стрелково оръжие, бронежилетки, шифровъчна техника, военни комуникационни средства и уреди за нощно виждане.

Най-ново

Единична публикация

Избрани