Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Глобализиране на конфликта

[post-views]
Боряна Радева
Боряна Радева

Конфликтът в Украйна още повече се ожесточи и въвлече в себе си повече държави, след свалянето на малайзийския пътнически самолет преди десетина дни.
Холандия влезе в групата на най-яростно искащите санкции срещу Русия. Великобритания и Франция втвърдиха тона помежду си в критики за продажбата на оръжия на Москва. Оказа се обаче, че и двете държави продават. Между Русия и САЩ отношенията все повече напомнят времената на Студената война. Всъщност конфликтът в Украйна показва, че Студената война не е свършила.
Ситуацията със сваления пътнически Боинг идва на фона и на една зловеща годишнина – 100 години от Първата световна война. На Стария континент не е имало сериозна война вече 70 години, тоест от края на Втората световна.
Макар засега всичко да е в сферата на говоренето и заплахите със санкции, Украйна лесно може да се окаже ябълката на раздора, която да даде тласък на нов сериозен конфликт. Възможно е той да започне от Черно море, което значи, че страната ни ще се намира в епицентъра му. Тъй като се предполага, че никой не иска война, въпросът е какво да се направи, за да остане конфликтът в сферата на дипломацията. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани