Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Извънредно положение заради ебола в Сиера Леоне

[post-views]

Президентът на Сиера Леоне обяви извънредно положение във връзка с епидемията от ебола, съобщи Би Би Си.
Ърнест Баи Корома заяви, че центърът на заразата в източната част на страната ще бъде сложен под карантина. Той поиска от силите за сигурност да увеличат предохранителните мерки.
Над 670 души в Западна Африка са починали заради епидемията от февруари насам, като 224 от случаите са в Сиера Леоне. Сред жертвите е и най-големият специалист по болестта в страната – доктор Шейк Умар Хан, който почина в сряда.
Епидемията е най-голямата в историята на заболяването ебола и засегна страни като Сиера Леоне, Либерия, Гвинея и Нигерия. Няма ваксина срещу заболяването, нито специфично лечение и смъртността е най-малко 60 процента.
Шейк Умар Хан е лекувал най-малко 100 заразени в Сиера Леоне през този месец, преди да се зарази и да бъде прехвърлен в център за лечение, ръководен от организацията „Лекари без граница“.
Междувременно АФП съобщи, че британските митнически служители не се чувстват подготвени да се справят, ако пристигне пътник, заразен с вируса на ебола. Според синдиката на имиграционните служби в страната служителите са обезпокоени, защото не знаят какво да правят със заразен човек. От Лондон изразиха безпокойство, че вирусът може да влезе в Европа. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани