Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Новите лидери в сигурността и отбраната

[post-views]

diplomiraneВъв Военната академия „Г. С. Раковски” връчиха дипломите на „Випуск 2014”. В тържествената церемония участваха министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на   Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на ВВС  генерал-майор Румен Радев, главният инспектор на МО полковник Стефан Трашлиев, академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, директори на дирекции от МО, аташета по отбраната, акредитирани в България, представители на Военно-патриотични организации и висши учебни заведения, близки на випускниците. Беше прочетено приветствие от името на президента Росен Плевнелиев към „Випуск 2014”.
В обръщението си към випускниците министър Ангел Найденов заяви, че  благодарение на задълбочената си теоретична и специализирана подготовка и на придобитите във Военната академия знания и умения те вече притежават капацитета да извършват комплексен анализ и оценка на средата за сигурност, да вземат адекватни управленски решения при кризи, конфликти и при операции, както в национален, така и в съюзен формат.
Той подчерта ключовото значение на придобитите от дипломиращите се знания и способности за техните бъдещи отговорности в ръководните звена за управление на сигурността и отбраната, в структурите на НАТО, Европейския съюз и всички международни организации, където ще имат възможността да заемат ключови позиции. Министър Найденов призова слушателите и студентите от Военната академия да продължават да се самоусъвършенстват, да усвояват новостите в постоянно развиващите се теория и практика на военното дело и да ги прилагат в своята работа.
Той отбеляза още, че този випуск е поредното доказателство, че военната ни Алма матер продължава да изпълнява с чест най-важната си мисия, за която е създадена преди повече век – да удовлетворява потребността от висококвалифицирани кадри и лидери, както за Въоръжените сили на България, така и за сектора за сигурност, да развива националната военностратегическа мисъл и да бъде генератор на нови стратегически идеи и култура. Министърът на отбраната изрази увереност, че отговорността при подготовката и вземането на важни управленски решения за развитието на сектора, която ще легне върху сега дипломиращите се, през предстоящите години ще бъде в надеждни ръце.
Академията e определящ фактор в системата за национална и колективна сигурност, както и в управлението на Въоръжените сили, каза началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” контраадмирал Митко Петев. Той посочи, че завършващите академията са бъдещите лидери в областта на националната сигурност, както и бъдещите командири на стратегическо ниво.
diplomirane2Тази година във Военната академия „Г. С. Раковски“ завършват 196 слушатели и студенти от 9 магистърски специалности. През учебната 2013-2014 г. в академията се обучават над 1 500 слушатели, студенти, докторанти и специализанти сред които и чуждестранни обучаеми от САЩ, Китай и Турция. Завършват обучението си 28 офицери в две магистърски специалности от професионално направление „Военно дело” – „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” и „Организация и управление на административните процеси и дейности в оперативните и тактическите формирования”. Дванайсет от тях са отличници като средният успех от курса на обучение е 5,64.
„Първенец на „Випуск 2014” и на специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” е подполковник Пламен Илиев. Първенец на специалност „Организация и управление на административните процеси и дейности в оперативните и тактическите формирования” е майор Тодор Колчаков.
Дипломите си получават и 168 студенти, випускници от 7 специалности от професионално направление „Национална сигурност”, като 34 от тях завършват с отличен успех. За първенец на студентите от „Випуск 2014” е определена Миглена Йончева от магистърската специалност “Национална сигурност и отбрана”, която завършва обучението си с пълно отличие.
През тази учебна година във Военната академия „Г. С. Раковски” се обучаваха над 960 специализанти в 99 различни курса за следдипломна квалификация, сред които военнослужещи и цивилни експерти от Министерството на отбраната и Българската армия, ръководители и експерти от държавната и местната администрация.
По 12 акредитирани научни специалности се подготвяха 93 докторанти, от които 15 защитиха дисертация за придобиване на научната степен „доктор”.
Първенците на випуска и отличилите се слушатели и студенти през учебната 2013 – 2014 г. бяха наградени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и началника на академията. Подполковник Пламен Илиев и Миглена Йончева отправиха сърдечни думи на благодарност към преподавателския екип на академията за усилията им слушателите и студентите да завършат максимално подготвени и въоръжени със знания, които да им гарантират успешно справяне с предизвикателствата на времето в едни от най-сложните човешки дейности в съвременния свят – сигурността и отбраната.   

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани