Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Заместник-министърът на отбраната Павел Анастасов: Професионалният воин е в центъра на визията

[post-views]
Павел Анастасов
Павел Анастасов

– Г-н заместник-министър, по какъв начин Министерството на отбраната се подготвя за срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември?

– Подготвяме се така, че да представим България по най-добрия начин. Трябва да сме наясно, че средата за сигурност се промени драстично, при това – негативно. Заплахите, включително и за нас са вече различни и ние трябва да реагираме адекватно и дори да ги изпреварим в готовността си.
За първи път МО е водещо в подготовката на позицията. И няма как да е по друг начин, защото България е твърде близо до всички нови конфликти. Макар заплахата за нас да не изглежда директна, тя е реална и е доста близо.
Затова усилията ни са съсредоточени върху това да поставим армията в центъра на нашата дискусия по оформянето на позициите ни за срещата. Резултатът от срещата трябва да води до по-добро сътрудничество със съюзниците от НАТО и естествено – до по-голяма сигурност за опазването на суверенитета на България и всички държави под щита на НАТО.

nato_wales_summit_square_logo– С какво този форум на алианса е толкова важен? Какви основни решения се очаква да бъдат взети по време на срещата?

– Вече споменах за влошената среда на сигурност. От доста време и за първи път, откакто България е член на НАТО сме в такава ситуация, толкова тежки конфликти да се водят толкова близо да нас. Районът на Близкия Изток не спира да произвежда нестабилност, тероризъм и емигрантски вълни. Окупацията и анексията на Кримския полуостров и хибридната война на Русия срещу Украйна на практика прекратиха нормалния диалог между НАТО и Русия. А самият конфликт също заплашва постоянно да излезе на друга територия, затова ние като член на НАТО трябва да сме готови да реагираме и да защитим интересите на България и на Алианса.
Основна част от нашата позиция на срещата обаче е свързана с визията ни България в НАТО 2020. В нея залагаме не просто ръст на бюджета за отбрана, а фокусирането му върху инвестициите в отбраната. Смятаме, че именно срещата на високо равнище на НАТО, където ще се обсъжда и влошената среда на сигурност е моментът и мястото да повдигнем този въпрос, естествено с подкрепата на президента и премиера.

– Какви са основните положения от визията България в НАТО 2020?

– С визията искаме да получим ангажимент от държавата и обществото за повече инвестиции в отбраната. Срещу това сме готови да представим план, с който армията ще бъде наистина тренирана изцяло, а не само отделни части от нея, снабдена и оборудвана с модерни въоръжения и по този начин – наистина професионална. С тази визия се опитваме да поставим принципите на развитие на армията до 2020 г., които разбира се да продължат и след това.
Събрахме оценката за средата за сигурност от най-важните и компетентни институции – МО, МВнР, НРС, „Военна информация”. Те всички са единодушни, че заплахите за България, и преки, и не преки, се увеличават. Това е силен сигнал, че армията ни има нужда от подкрепа, така че да може да отговори на тези заплахи.
За да постигнем това, поставяме професионалните нужди на българския войник в центъра – какво му е нужно, за да изпълнява своите задължения по най-добрия начин. В националната програма, която ще последва визията, ще има механизми, които да гарантират, че отделените средства ще отиват за нова и модерна екипировка, за учения и придобиване на нови способности.
Само ще ви кажа, че след влошената финансова ситуация в края на предишния кабинет, заедно с отказа на политическите сили да актуализират бюджета и с орязването заради допълнителните пари за НЗОК, доведоха до това, че МО заделя около 1% за инвестиции. С подобно равнище не могат нито да се купуват нови самолети, нито да се поддържа техника, още по-малко – да се разкриват нови поделения.

– Какво България може да очаква като подкрепа от НАТО и от отделни държави-съюзници?

– Това наистина е един от важните елементи на визията. Едно от нещата, разбира се, са повече съвместни учения. Особено след приключването на мисията ISAF ние ще имаме нужда от повече съвместни учения.
България има нужда да покаже повече амбиция в Алианса, защото по този начин ще покаже още повече професионализма на своите военни. Така че участието в двустранни, регионални или на целия Алианс проекти, е един помощен механизъм за развитието на армията ни в НАТО.

– От 1 октомври предстои начело на алианса да застане Йенс Столтенберг, известен като радетел за увеличаване на военните бюджети. Може ли да се очаква НАТО да поиска от държавите-членки да повишат отбранителните си разходи? Какво увеличение на разходите за отбрана може да си позволи България в бъдеще?

– Това е една от точките, по които ще има разговори. Подобно искане е нoрмално да дойде. Първо, заплахите са все по-различни и изискват ново въоръжение и по-различна екипировка. Това е особен проблем за нашата армия. От друга страна заради световната криза не само в България разходите за отбрана се съкратиха. Но ние се надяваме, че икономиката ще се събуди. Постепенното достигане на 2% от БВП за отбрана след определен период не е революция. Да припомним, че в България до 2000 г. разходите бяха над 3% от БВП, да 2003 – около 2.8%, а до 2008 – около 2.3%.
Акцентът обаче тук трябва да падне за какво ще се използват средствата. И според визията България в НАТО 2020, основната част от увеличението трябва да отиде за модернизация и инвестиции. В този смисъл ние отиваме с една стъпка по-подготвени на срещата на върха на НАТО, защото ще имаме план за достигането на този увеличение, а и ясни принципи защо и за какво ще се харчи.

– Какво трябва да се направи, за да се убеди обществото в необходимостта от повишение на военните разходи?

– Освен очевидния отговор – защото около нас ври и кипи и ние трябва да сме по-сигурни и по-съвместими с нашите съюзници в НАТО, има и още един. И това е нулева корупция. Навсякъде по света това е гореща тема.
За нас обаче това е наболял въпрос. От лошо изхарчените пари не страдат само данъкоплатците, страдат и войниците, които са зле оборудвани и тренирани, страда и сигурността ни. Затова в нашия документ има част, която казва, че ще се налагат принципи и най-важното – процедури за доставки в НАТО, а понякога дори ще се използват самите агенции на Алианса.
Виждате, че усилията ни са съсредоточени върху поставянето на добра основа за следващия редовен кабинет да модернизира в кратък период Българската армия. Нямаме намерение да правим резки промени и да блокираме администрацията, въпреки че тя има нужда от реформи.
Нямаме намерение да режем състава или да жертваме социалните му придобивки. Убедени сме, че престижът на войника идва, когато той има условия и когато неговият професионализъм е достатъчно видим и оценен от обществото.

Андрей Рангелов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани