Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зловещото видео и американската политика

[post-views]

Бойците от групировката „Ислямска държава” публикуваха видеозапис, на който твърдят, че показват обезглавяването на американски журналист, съобщи Ройтерс. Репортерът Джеймс Фоули изчезна преди две години в Сирия. Властите в Съединените щати проверяват достоверността на записа.
Записът показва и снимки на друг американски журналист – Стивън Сотлоф, чийто живот според „Ислямска държава” зависи от това как Вашингтон ще продължи да действа в Ирак.

Видеото

Видеото, озаглавено „Послание към Америка”, е публикувано в интернет. Записът започва с клип, в който президентът Барак Обама заявява, че е наредил въздушни удари в Ирак. Следват черно-бели кадри от въздушните удари и текст „Американската агресия срещу Ислямска държава”.
След това се появява мъж с обръсната глава, облечен в оранжево, като затворниците в Гуантанамо, идентифициран в клипа като Джеймс Фоули. Той призовава семейството си да се изправи срещу истинските убийци – американското правителство. След това мъжът коленичи, а човек зад него с черна маска и британски акцент обявява, че осъденият е Джеймс Фоули.
„Днес твоите военновъздушни сили ни атакуват всекидневно в Ирак. Вашите удари доведоха до жертви сред мюсюлманите. Вие вече не воювате срещу бунтовници. Ние сме ислямска армия и държавата ни беше приета от голям брой мюсюлмани по света”, казва мъжът с маската. След това изявление той обезглавява коленичилия.
В края на видеото следват заплахи за още екзекуции, ако Вашингтон продължи с въздушните удари. Заплашен с обезглавяване е Стивън Джоел Сотлоф, чиято снимка излиза на екрана. „Животът на този американски гражданин, Обама, зависи от следващото ти решение”, завършва маскираният.

Лидерите реагираха

Президентът Барак Обама е информиран за случая. Той отказва да даде публичен коментар, докато не бъде потвърдено дали видеото е истинско, но заплахата от отмъщение срещу американците най-вероятно ще усложни намесата на САЩ в Ирак, коментира кореспондент на Би Би Си във Вашингтон. От това доколко реално е записаното, ще зависи каква ще бъде следващата фаза от военния ангажимент на САЩ към Ирак. Възможно е краят на президентството на Обама да бъде белязано от ново включване в конфликта в Близкия изток, коментира Ройтерс.
„Ако видеото е истинско, ние сме потресени от бруталното убийство на невинен американски журналист и изразяваме своите съболезнования на семейството и приятелите му”, заяви говорителката на комисията по национална сигурност към Белия дом Катлин Хейдън.
Други политически лидери побързаха да реагират. Британският премиер Дейвид Камерън прекъсна лятната си отпуска и се върна в Лондон, за да оглави екипите, които опитват да идентифицират убиеца на Фоули, който говори във видеото със силен британски акцент. Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че не е учуден да чуе британски акцент, защото много британци се бият в Ирак и Сирия на страната на джихадистите.
„Нашите разузнавателни служби от двете страни на Атлантика ще търсят много внимателно, за да установят автентичността на видеото и да опитат да идентифицират показаните в него хора, а след това ще работят заедно, за да ги локализират”, каза Хамънд за Скайнюз. По-късно в ефира на радио БиБиСи британският външен министър каза, че видеозаписът е автентичен. „Отдавна предупреждаваме, че на територията на Сирия, а сега и в Ирак, се намират значителен брой британци”, отбеляза министърът. „Именно затова всичко, което се случва в тези страни, представлява пряка заплаха и за нас, тъй като придобилите опит в боевете терористи може да се завърнат у дома във Великобритания”, добави Хамънд. Британските медии отбелязват, че на видеозаписа на екзекуцията на Фоули неговият палач говори с акцент, характерен за предградията на Лондон.
От своя страна френският президент Франсоа Оланд призова да се свика международна конференция, на която да бъде обсъдено как да се действа с „Ислямска държава”.
Иракският външен министър Хошяр Зебари призова света да подкрепи страната му срещу „Ислямска държава”. Той нарече групировката световна заплаха, а не само заплаха за малки етнически групи. Германия и Италия вече обявиха, че са готови да изпратят оръжия на кюрдите в Ирак, за да повишат бойния им потенциал срещу ислямистите.

Фоули и Солтоф

40 годишният Фоули беше отвлечен от въоръжени мъже на 22 ноември 2012 година в северна Сирия докато пътувал към турската граница. Информацията е на „Глоубал поуст”, където Фоули работел на свободна практика. Той покривал Близкия изток в продължение на пет години за медията, като дори веднъж е отвличан за шест месеца и после освободен в Либия. Солтоф изчезна в Сирия през юли 2013 година. Той пишеше за списание „Тайм” и за други медии. Във Фейсбук майката на Фоули Даян заяви: „Никога не сме били по-горди с нашия син Джим. Той даде живота си докато показваше на света страданията на сирийския народ”. Тя призовава похитителите да пощадят живота на останалите заложници, тъй като те като сина й са невинии и нямат контрол над политиката в САЩ, Ирак и Сирия.
Базираната в САЩ Комисия за защита на журналистите твърди, че в момента 20 журналисти са изчезнали в Сирия. Най-малко 69 журналисти са загинали в Сирия, включително и до границата с Ливан и Турция. От началото на конфликта повече от 80 са били отвлечени в близкоизточната страна. Смята се, че много от тях се държат от „Ислямска държава”.

Ще има ли война?

Зловещото послание недвусмислено предупреждава за още по-голямо отмъщение срещу американците, заради въздушните удари на САЩ от последните две седмици. За този период американските ВВС успяха да разпръснат позициите на бунтовниците и така помогнаха на кюрдските милиции „Пешмерга” да напреднат и да си върнат ключови територии. Сред тях и стратегическия язовир на река Тигър до Мосул, който дава електричество и вода за напояване на голяма част от Ирак.
Месец преди това ислямистите успяха да завладеят една трета от територията на Ирак, без да срещнат сериозна съпротива.
Всеки път, когато Барак Обама смята, че е успял да въведе ограничения във външната политика на САЩ, хаосът в Близкия изток го кара да направи крачка назад, коментира Дойл Макманъс от „Лос Анжелис Таймс”. Според доктрината на Обама, която премина през болезнени опити и грешки, като например Либия и Сирия, Съединените щати няма да използват военна сила, освен когато са застрашени жизненоважни интереси на САЩ.
Но цитираните от Обама изключения на „жизненоважни интереси” включват международния тероризъм и други заплахи за американски граждани и геноцид. И трите изключения са налице в Ирак.
Всъщност, залозите в тази война са неизмеримо по-големи, от безопасността на американците в Кюрдистан (които можеха да бъдат евакуирани) или дори от живота на хиляди иракски йезиди въпреки, че и те също заслужават да бъдат спасени. Дори и без американска наземна операция, Обама вече въвлече САЩ в четвърта война в Ирак. Тя няма да свърши бързо. Или както президентът каза, това ще бъде един дългосрочен проект, смята Макманъс.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани