Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Велизар Шаламанов: Трябва да защитим интересите на България

[post-views]

В Информационния център на Министерството на отбраната беше представен проектът за „Визията 2020”, която България ще защитава на срещата на върха на НАТО следващата седмица в Уелс.
Документът е под надслов „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана” и е разделен на четири отдела.
В общи линии те очертават основните предизвикателства, които ще стоят пред страната през следващите години в средата за сигурност, инвестициите в отбраната, амбицията, която ще имаме и не на последно място необходимите способности, които трябва да развием за поддържането на съвременна отбрана.
„За съжаление основният проблем, който стои пред нас е модернизацията на Въоръжените сили.
Все още тече анализът на способностите ни, но той показва тревожна тенденция – от 2003 г. до днес са предоставени 1,8 милиарда лева за модернизация, а от тази сума 1,4 милиарда са похарчени за ВВС”
, каза по време на дискусията военният министър.
Шаламанов посочи, че 120 милиона лева са дадени за развитие на Комуникационно-информационните системи (КИС). Въпреки милиардите дадени за ВВС, напрежението там продължава да е най-голямо.
„Точно по една от основните задачи – за гарантиране на въздушния суверенитет на България, броят на самолетите не е ясен, защото наличните в момента машини са напълно зависими от доставки на части и ремонти, извършвани в Русия. Това е сериозно предизвикателство за страна-член на НАТО от десет години”, коментира още той.
Ще се търсят начини за по-добро разходване на средства до 2020 година, за да бъдат постигнати реални отбранителни способности, като няма да има съкращения на хора в армията.
В програмата е записано още, че ще се преследва целта бюджетът на военното министерство да достигне нивото от 2 % от брутния вътрешен продукт до 2020 г. Това не може да се случи изведнъж, затова в програмата е заложено нивото да се повишава с 0.1 % всяка година, а за 2015 амбицията е за отбрана да бъдат заделени 1.5 % от бюджета на страната.
Заместник-министърът на отбраната Павел Анастасов е ръководител на работната група за проекта. Той изслуша мненията и предложенията на представителите на военно-патриотичните съюзи, които ще бъдат представени и на Съвета по отбрана тази седмица.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани